UEFA bestraft Feyenoord met boete 60 mille

De tuchtcommissie van de UEFA heeft Feyenoord gisteren een boete van omgerekend bijna 60.000 gulden gegeven wegens de incidenten tijdens de Champions-leaguewedstrijd tegen Bayern München op 10 oktober.

De Rotterdamse club moet 40.000 Zwitserse franc betalen omdat er enkele voorwerpen op het veld werden gegooid. Een supporter smeet een mes naar het Duitse doel. Een speler van Bayern kreeg twee aanstekers naar zijn hoofd.

Feyenoord heeft tot maandagavond de tijd om beroep aan te tekenen. De kans daarop is klein. Voorzitter Jorien van den Herik sprak vanuit Zuid-Afrika van een betrekkelijk milde straf. Hij vermoedt dat Feyenoord er redelijk goed vanaf is gekomen omdat de overige Europese duels, uit en thuis, vlekkeloos zijn verlopen. ,,Ik geef toe dat we zwaarder gestraft hadden kunnen worden. Want het is natuurlijk een absurde daad geweest van een absurde toeschouwer. Daarom zijn we ook absoluut van plan de geldboete te verhalen op deze dader.''

Niet alleen Feyenoord heeft een geldboete gekregen. De UEFA deelde gisteren meer geldstraffen uit. Tijdens Leverkusen-Fenerbahce een Turkse toeschouwer met een geopend mes. Dat kwam zijn club op een boete van een kleine 75.000 gulden te staan.

Nog steviger werd Sparta Praag aangepakt. Wegens racistische uitlatingen bij de wedstrijd tegen Spartak Moskou werden de Tsjechen veroordeeld tot een boete van 82.500 gulden. Dat bedrag was zo hoog omdat het niet de eerste keer was dat de Praagse aanhang zich daaraan bezondigde. Sparta kreeg bovendien het dwingende advies maatregelen te nemen tegen deze vorm van wangedrag. Bij herhaling zal de club achter gesloten deuren gaan spelen.

Bij de wedstrijd Boavista-Liverpool was ook discriminerend gezang te horen, maar omdat het hier de eerste keer betrof, kostten de Portugese racisten hun vereniging ruim 30.000 gulden. Wangedrag van haar supporters in het duel tegen Deportiva kostte Olympiakos Piraeus iets meer.

Giuseppe Favalli mist de eerstvolgende drie Europese duels van Lazio. De UEFA schorste hem op basis van videobeelden. Daarop was duidelijk te zien hoe hij een tegenstander van FC Nantes met opzet op de kuit ging staan.