`Talibaan verliezen strategische stad'

De Afghaanse Noordelijke Alliantie heeft gisteren de verovering van de strategische stad Mazar-i-Sharif op de regerende Talibaan gemeld.

Als de val van Mazar-i-Sharif in Noord-Afghanistan van onafhankelijke zijde wordt bevestigd, is het de eerste belangrijke doorbraak van de oppositie sinds de Verenigde Staten op 7 oktober begonnen Talibaan-stellingen te bombarderen. Met de inname van de stad zou de oppositie een aanvoerroute over land hebben gecreëerd: vanuit buurland Oezbekistan kunnen de Amerikanen de alliantie bevoorraden.

Zegslieden van de Talibaan bevestigden dat troepen van de oppositie de stad zijn binnengetrokken. Maar zij onderstreepten dat hun eigen manschappen zich hergroepeerden binnen de stad en ontkenden dat de stad was gevallen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie weigerde officieel de val van Mazar-i-Sharif te bevestigen. Een anonieme Amerikaanse functionaris zei dat de Talibaan ,,de stad in drommen ontvluchten''. De Amerikaanse luchtmacht bestookte vannacht konvooien van de Talibaan die zich uit de stad terugtrokken, om te voorkomen dat ze zich zouden hergroeperen. Dat zei de bevelhebber van een Amerikaans vliegdekschip vanmorgen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, deed gisteren een beroep op de Noordelijke Alliantie af te zien van de inname van de hoofdstad Kabul. Volgens hem zou zij mogelijk in conflict raken met de inwoners van Kabul. De Noordelijke Alliantie bestaat voor een groot deel uit Tadzjieken en Oezbeken, terwijl de meeste inwoners van Kabul Pathanen zijn.

Powell zou het wel zinvol vinden als de Noordelijken het de Talibaan in Kabul zo moeilijk maken dat het voor hen niet aantrekkelijk is in de hoofdstad te blijven. Na hun vertrek dient er volgens Powell een interim-bestuur te worden geïnstalleerd waarin de verschillende etnische groepen zijn vertegenwoordigd.

Het officiële doelwit van de oorlog in Afghanistan, Bin Ladens terreurorganisatie Al-Qaeda, meldde gisteren zijn heilige oorlog tegen de VS voort te zetten. Bin Ladens rechterhand, de Egyptische terroristenleider Ayman al-Zawahiri, zei in een videoboodschap dat de jihad doorgaat tot de ,,Amerikaans-joodse soldaten'' zich uit alle islamitische landen hebben teruggetrokken.