Sinterklaas heerst op alle netten

Sinterklaas is in aantocht en dat zullen we weten ook. Hoewel de goede man pas volgende week zaterdag in Maastricht voet aan wal zet, zijn Fox Kids en KinderNet al een week bezig met het opwarmen van de kinderen.

KinderNet zendt sinds 29 oktober SNN-tv uit (Sint's Nieuws Netwerk tv) waarbij vanuit Spanje wordt `ingebroken' in het programma TrendTent om het laatste nieuws over de sint te presenteren. De titel is een knipoog naar CNN, want de nieuwsuitzending is bedoeld als een parodie op de Amerikaanse zender. Onderin beeld glijden de laatste nieuwskoppen voorbij, en een serieuze nieuwslezer presenteert het nieuws.

Maar oh oh oh, wat is SNN-tv slecht. Chaotisch, verwarrend en vooral onduidelijk. De nieuwsitems zijn een soort lagereschooltoneelstukjes waarbij de ene acteur te snel praat, en een andere weer onverstaanbaar is. Gelukkig duurt het journaal maar enkele minuten, en kunnen de kijkers dan weer naar het magazine TrendTent kijken.

De kwaliteit van de Nieuwe Club van Sinterklaas van Fox Kids is gelukkig iets beter. In deze twintigdelige serie proberen drie Zwarte Pieten in Nederland te komen. Ze hebben de boot gemist en stuiten op weg naar Nederland ook nog op allerlei problemen. Chefpiet probeert het vermiste drietal te vinden, voor Sinterklaas erachter komt dat ze ontbreken. Een amusant verhaal met genoeg spanning en humor.

Fox Kids heeft daarnaast een cd gemaakt met vijftien bekende sinterklaasliedjes (Hoor wie klopt daar, Zie de maan schijnt door de bomen, etc.) en een interactief computerspelletje. Daarnaast organiseert de zender op 1 en 2 december in de Jaarbeurs in Utrecht een groot Sinterklaasfeest met onder meer Peter-Jan Rens, Bassie en Adriaan en natuurlijk de sint zelf.

De publieke omroepen beginnen vanaf 14 november met een Sinterklaasjournaal. Dieuwertje Blok presenteert dagelijks vlak voor Sesamstraat een nieuwsuitzending waarin Sint en zijn Pieten worden gevolgd. Veel wil de NPS namens Z@ppelin en de KRO, Teleac/NOT, TROS en VPRO nog niet kwijt over de inhoud van het journaal. ,,Het gaat over de Sint: waar is hij, zal het hem lukken om op pakjesavond iedereen van cadeaus te voorzien'', aldus de omroepen. Op een bijbehorende Sintwebsite zijn vanaf woensdag recepten, gedichten, liedjes en knutseltips te vinden.

Maar de échte Sintuitzending volgt natuurlijk pas volgende week zaterdag wanneer Aart Staartjes op de Graanmarkt van Maastricht de pakjesboot zal verwelkomen, met aan boord hopelijk de enige echte Sinterklaas. Burgemeester Houben van Maastricht en schoolkinderen zullen de Sint ontvangen, waarna de Goedheiligman via het Onze Lieve Vrouweplein en het Vrijthof naar de Markt rijdt. Daar zullen schoolkinderen de Sint toezingen. Ook over de intocht wordt weinig meer losgelaten dan de route. Wel wil producent Jan Dijk vertellen dat er ,,het nodige te doen zal zijn''.

De intocht zal dit jaar voor de laatste keer worden verslagen door zowel Aart Staartjes als regisseur Rudolf Spoor. Staartjes en Spoor staan al twintig jaar trouw op de kade op de Sint te wachten. Wie volgend jaar namens de kinderen Sinterklaas zal verwelkomen, is nog niet bekend.

Sint's Nieuws Netwerk, KinderNet, dagelijks 07.36-07.57u.

Nieuwe Club van Sinterklaas, Fox Kids, dagelijks, 07.35-07.50

Sinterklaasjournaal, Z@ppelin, dagelijks, 17.50u.-18.00u.

De intocht van Sinterklaas, zaterdag 17 november, Ned.3 en Ned.2 (met doventolk), 12.00-13.25u.

    • Titia Ketelaar