Shepard in een glas water

Verzekeraar Aegon zet opnieuw de trend.

De eerste grote beursgenoteerde onderneming met een aandelenoptieplan voor alle werknemers. De eerste verzekeraar die met beleggingswinsten creatief ging boekhouden door de opbrengsten over een lange periode uit te smeren. En een van de eerste oer-Hollandse bedrijven waar samen met Amerikaanse overnames de voertaal in de vergaderingen van de raad van bestuur en van de raad van commissarisen Engels werd.

En nu komt een Amerikaan aan de top. Kees Storm gaat met pensioen nu hij zestig wordt. Zijn collega Don Shepard wordt na de aandeelhoudersvergadering op 18 april de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur.

Acht jaar geleden, toen Storm eerste man werd, waren er twee troonpretendenten. Storms toenmalige, vrijwel even oude collega Leo Berndsen zag zijn kans verkeken om eerste man te worden bij Aegon. Hij ging naar het conglomeraat Nedlloyd dat hij op een voor beleggers en werknemers vernuftige manier heeft ingekrompen tot een participant in een containerrederij.

Het toeval wil dat Shepard, die Aegon US leidt, nu ook een vrijwel even oude collega heeft: Paul van der Geijn, die de Nederlandse tak leidt.

Wellicht nog wel verstrekkender zijn de gevolgen van Shepards benoeming voor de Nederlandse verzekeringswereld en voor Hollands' poldermodel. Aegon is als Nederland in de jaren negentig: een typische combinatie van Amerikaans zakendoen (aandeelhouderswaarde, opties voor iedereen) en Hollandse knusheid, in een laagbouwkantoor aan de spoorlijn naar Den Haag. Met een grootaandeelhouder, de Vereniging Aegon, die net meer leden telt (21) dan de Heeren Zeventien.

Shepard is voor Nederlandse begrippen een veelverdiener, en daarmee een makkelijk doelwit voor de vakbeweging, die alleen loonmatiging accepteert als het top down gebeurt. Bye bye poldermodel? Het dagelijks bestuur van VNO-NCW, waar Storm bestuurslid is, moet straks, als Shepard lid wordt, ook in het Engels vergaderen. Net als het Verbond van Verzekeraars, een geduchte Haagse lobbyist, waar Storm – en straks Shepard – ook aan de bestuurstafel zit.

De andere bedrijfstoppers in het VNO-NCW-bestuur kunnen hun borst natmaken. Shepards benoeming luidt de bel voor verandering. De grote concerns die de afgelopen jaren voor meer dan 100 miljard gulden Amerikaanse bedrijven hebben gekocht weten dat de keus zich onvermijdelijk opdringt. ABN Amro, Ahold, Buhrmann, ING, Numico, Philips, VNU, Wolters Kluwer. Nederlands erfgoed, binnenkort onder Amerikaans management.

    • Menno Tamminga