Rusland steunt actie van OPEC

Rusland is bereid mee te doen met de voorgenomen productieverlaging door de OPEC. De Russische premier, Michail Kasyanov, zei dat de grootste oliemaatschappijen in zijn land hebben voorgesteld vrijwillig hun olieproductie te beperken om de olieprijzen te stabiliseren.

Sinds 11 september zijn de olieprijzen met zo'n 30 procent gedaald. De prijsdaling snijdt diep in de olieopbrengsten van de olieproducerende landen. Deze week bereikten ze het niveau van 18,81 dollar per vat, het laagste niveau in twee jaar. Sindsdien zijn de olieprijzen weer wat gestegen. Gisteren sloot de prijs van het toonaangevende Brent (olie uit de Noordzee) op de termijnmarkt van Londen op 21,38 dollar per vat (levering december). De OPEC, het oliekartel dat bijna 40 procent van de mondiale olieproductie voor zijn rekening neemt, probeerde deze week andere olieproducenten als Noorwegen, Rusland en Mexico over te halen hun olieproductie ook te verlagen. De olieminister van Saoedi-Arabië, Ali al-Nuaimi, heeft deze week gezegd dat de OPEC haar productie met 1 tot 1,5 miljoen vaten olie per dag wil verminderen, afhankelijk van de vraag of de niet-OPEC-leden hun productie bevriezen of ook verlagen. Dat deed de olieprijzen weer wat stijgen.

Rusland en Noorwegen hebben steeds gezegd niet te zullen meedoen. Gisteren maakte Rusland een ommezwaai. Hoewel de Russische olieconcerns als Lukoil en Yukos met verbazing reageerden op de uitspraak van de Russische premier.

Maandag komen de belangrijkste OPEC-leden naar Moskou voor overleg. Op 14 november komen de olieministers van de OPEC in Wenen bijeen.

    • Eenem