Ruilhandelnetwerk plat door terreurjacht

De Somaliër Abdi Rashid Moalim (37) is niet zo blij met de gevolgen van de wereldwijde speurtocht naar de geldfondsen van Osama bin Laden. Een van de verdachten `banken' is Al-Barakaat, een Somalisch ruilhandelnetwerk met ook kantoren in Nederland. ,,Ik kan via Al-Barakaat geen geld meer overmaken naar mijn ouders in Mogadishu'', zegt Moalim, die al zeven jaar in Nederland woont en werkt.

Vertegenwoordigers van Al-Barakaat vrezen dat het geld niet aankomt. Deze week werd het ruilhandelnetwerk door de Amerikaanse president Bush op een zwarte lijst gezet van bedrijven die zaken doen met Bin Laden. In vier Amerikaanse steden zijn aanhoudingen verricht van werknemers van Al-Barakaat.

Al-Barakaat is geen echte bank, maar een ruilhandelnetwerk gebaseerd op vertrouwen. Wie geld wil overmaken naar familie kan langs gaan bij een van de filialen in Nederland. Daar wordt gebeld met een filiaal in Somalië en dat zorgt ervoor dat het geld aankomt op zijn bestemming. De Somalische vertegenwoordiger krijgt, in een later stadium, het bedrag van zijn Nederlandse collega terugbetaald in de vorm van luxeproducten (uit Nederland) of contanten – allemaal via de post.

Al-Barakaat is ooit opgericht door Somalische emigranten. In het Golfgebied bestaan ook zulke informele transactienetwerken. Ze zijn erg populair omdat hoge overmakingskosten bij banken worden vermeden. Moalim, die in Arnhem woont, stuurt al zeven jaar elke maand op deze manier geld naar familie. Elke transactie kost anderhalve dollar. Giraal geld overmaken naar Somalië is niet mogelijk. ,, Mijn familie heeft het geld nodig. Mijn vader ligt in het ziekenhuis. Maar nu wordt Al-Barakaat verdacht van banden met Bin Laden. Ik heb geen idee of dat ook klopt.''