Reve krijgt Letteren-prijs met de post

De Prijs der Nederlandse Letteren wordt niet via de officiële weg uitgereikt aan Gerard Reve. Op verzoek van de schrijver stuurt organisator de Nederlandse Taalunie de oorkonde per post op. De bijbehorende geldprijs van 34.000 gulden wordt via de giro overgemaakt. Dit maakte de Taalunie vrijdagavond bekend.

Aanleiding voor het afgelasten van een formele uitreiking is de weigering van de Belgische koning Albert de prijs persoonlijk aan de schrijver te overhandigen. Het Belgische hof kwam maandag tot dit besluit vanwege de commotie rond Reves levenspartner Joop Schafthuizen, die in België verdacht wordt van een zedendelict. Reve heeft nu besloten helemaal af te zien van een formele uitreiking.

De Taalunie wilde geen inhoudelijk commentaar geven op de beslissing van de schrijver.