`Politie te druk voor misdaad'

De politie Rotterdam-Rijnmond laat door gebrek aan mankracht de meeste misdaadorganisaties in de regio ongemoeid. Van de circa dertig actieve organisaties pakt de politie er jaarlijks maar vijf à zes aan. Dat zegt de Rotterdamse hoofdcommissaris B. Lutken, in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

De politie heeft de laatste jaren te weinig eisen gesteld, constateert Lutken, die volgende week met pensioen gaat. ,,We zijn veel te loyaal geweest de afgelopen jaren.'' Mede door de toegenomen werkdruk blijven veel zaken liggen. ,,We hadden moeten zeggen: Beste Tweede Kamer, kiest ú onze prioriteiten maar.''

Noodgedwongen richt de Rotterdamse politie zich vooral op ernstige geweldsdelicten en jeugdcriminaliteit. Lutken: ,,Dat betekent dat we iemand die fors in elkaar is geslagen moeten teleurstellen omdat zwaardere zaken prioriteit hebben.'' Na de zogeheten IRT-affaire is een rechercheur 20 procent van zijn tijd kwijt aan administratieve rompslomp, becijferde een collega.

Zaterdags Bijvoegsel: pagina 27