Oorlogsmisdadiger Kalejs in Australië overleden

De oorspronkelijk uit Letland afkomstige oorlogsmisdadiger Konrad Kalejs is donderdag op 88-jarige leeftijd overleden in Melbourne. Volgens het Simon Wiesenthal Centrum was Kalejs medeplichtig aan de moord op tienduizenden joden gedurende de Tweede Wereldoorlog in Letland. Begin vorig jaar verhuisde hij naar Australië nadat uitlevering dreigde uit Groot-Brittannië. Eerder werd hij verbannen uit de VS en Canada wegens het verzwijgen van zijn oorlogsverleden. Vorig jaar september diende Letland een uitleveringsverzoek in bij de Australische autoriteiten, dat in mei dit jaar werd gehonoreerd door een Australische rechtbank. Tegen dat besluit ging Kalejs in beroep en die zaak liep nog. Een woordvoerder van het Simon Wiesenthal centrum noemde het overlijden van Kalejs triest voor de rechtsgang. Hij verweet Letland en Australië laksheid in hun pogingen Kalejs voor het gerecht te brengen.