Moslimpaus

Al maanden zijn de media op zoek naar een paus voor de islam. Een geestelijke die in helder Nederlands kan spreken namens alle moslims. Misschien ziekenhuisimam Haselhoef. Een milde man met Efteling-tulband en aanplakbaard, die behalve over verboden en beperkingen ook wel eens praat over het mooie van de islam. Hij is zelfs hofleverancier omdat hij prins Willem-Alexander en Máxima mocht toespreken tijdens een herdenkingsdienst voor 11 september.

Maar Haselhoef werd overmoedig. Hij begon duizenden guldens te vragen voor optredens. Eerst verdedigde hij de doodstraf tegen homo's en daarna excuseerde hij zich daarvoor. Het Algemeen Dagblad onthulde dat Haselhoef te veel heeft opgeschept over zijn status en geen diploma heeft voor imam. Hoeft niet, want de islam is geen kerk. Zijn achterban van gekken, prostituees, drugsverslaafden en journalisten was tevreden over hem, maar nu niet meer. Moslims mogen hun eigen imam kiezen, net als bij het protestantisme. Des te beter, zou je zeggen. Eeuwenlang was in Nederland de katholieke kerkelijke hiërarchie verboden omdat die te bedreigend zou zijn, maar bij de islam wordt nu juist meer hiërarchie gewenst. Wie durft zich na Haselhoef op te werpen als moslimpaus?

    • Maarten Huygen