Mike Bloombergs afscheidscadeau

Reuters heeft het de laatste tijd op zijn heupen. De koers van Britse informatiegigant is de afgelopen drie dagen met meer dan 6 procent gestegen, twee maal zoveel als het gemiddelde van de DJ Stoxx Media Index. Kan het een reactie zijn op het vertrek van de topverkoper bij zijn grootste concurrent, Bloomberg? Die theorie doet opgang en lijkt niet eens zo vergezocht.

Bij weinig grote bedrijven is de geest van de oprichters zo nadrukkelijk voelbaar als in de bedrijfscultuur van Bloomberg. Directeur Michael Bloomberg, bij iedereen in het bedrijf bekend als Mike, heeft meer gedaan dan het bezoeken van feestelijke bijeenkomsten van mediatycoons in Sun Valley en Davos. Nadat hij het bedrijf in het begin van de jaren '80 had opgericht met behulp van de gouden handdruk van 10 miljoen dollar die hij van Salomon Brothers kreeg, heeft Bloomberg de hele gang van zaken bepaald, van het arbeidsvoorwaardenbeleid tot de technologische vernieuwingen. Zonder zijn zegen gebeurde er weinig.

Zijn voornaamste bijdrage aan het succes was zijn vermogen de zogeheten Bloomberg-terminal aan de man te brengen. Denkt Crédit Suisse erover om duizend terminals aan te schaffen voor zijn particuliere bankdivisie? Stuur Mike maar naar Zürich. Aarzelt het Italiaanse ministerie van Financiën over een bestelling? Buongiorno Roma. Als het bedrijf werd tegengewerkt, was er altijd een kans dat een bezoek van Mike het ijs zou breken. Om kort te gaan: Mike Bloomberg was het belangrijkste pluspunt van het bedrijf, het enige wat Reuters niet had. Zijn inbreng zal bij Bloomberg node gemist worden.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Rob Cox