Marco van Basten

Sommige overtredingen gaan door merg en been. Zoals de mislukte tackle die Marco van Basten uitvoerde tegen Henrik Andersen. Het gruwelijke beeld van een knieschijf die uit het vlees steekt. De koude rillingen bij het schreeuwende slachtoffer. Medespelers die hun handen voor zijn ogen houden om te voorkomen dat hij flauwvalt.

De blessure die hij opliep in de halve finale van het EK '92 staat op het netvlies gebrand. De Deense linksback werd geraakt door de Nederlandse spits. Van Basten speelde de bal te ver voor zich uit en blesseerde de linkerknie van Andersen. Volgens hem was van opzet geen sprake. Maar Van Basten was gefrustreerd door de dreigende uitschakeling van Oranje. Hij maakte nog meer overtredingen en miste later op de avond de beslissende strafschop. De Denen waren extra geprikkeld door de arrogante houding van de Nederlanders tijdens het warmlopen. Andersen kon de gewonnen finale tegen Duitsland niet meespelen. Bij de huldiging in Kopenhagen werd hij per brancard naar het bordes van het stadhuis gedragen. Een paar dagen eerder was hij geopereerd. Hij moest een half jaar revalideren en zou nooit meer op zijn oude niveau spelen. Zijn interlandloopbaan was ten einde. Als blijk van medeleven kreeg hij een brief en een bloemetje van de KNVB. Van Basten liet volgens Andersen niets van zich horen. De dader raakte zelf zwaar geblesseerd aan zijn enkel en moest in 1994 zijn loopbaan beëindigen. Andersen speelde nog enkele jaren bij FC Köln.

Dit is de vijftiende aflevering in een serie over schokkende sportmomenten.

    • Jaap Bloembergen