Dynegy neemt wankelend Enron over

Enron, de wankelende Amerikaanse energiegigant wil zo snel mogelijk fuseren met de veel kleinere concurrent Dynegy, voordat de waarde van het bedrijf helemaal is verdampt.

Dynegy, net als Enron gevestigd in Houston (Texas), zou zeven tot acht miljard dollar willen neertellen voor Enron. Een jaar geleden stond Enron nog voor tachtig miljard dollar op de beurs.

De fusiebesprekingen, die gisteren zijn bevestigd door beide bedrijven, maken voorlopig een einde aan de continue stroom slecht nieuws over Enron, die de voormalig favoriet van Wall Street in enkele weken van zijn voetstuk stootte en daarna in de goot.

Het laatste schadelijke bericht kwam van Moody's, dat Enrons kredietwaardigheid naar beneden bijstelde tot één niveau boven junkstatus. Dit betekent dat het voor Enron nog moeilijker en kostbaarder wordt om geld te lenen. Gisteren veroorzaakte dit onrust onder energiehandelaren, die vrezen dat ze hun geld niet terugzien als ze nog met Enron zaken doen.

Enrons grootste probleem, afgezien van een kwartaalverlies van 618 miljoen dollar, is de geur van fraude die om het bedrijf is komen te hangen. De Security and Exchange Commission, de Amerikaanse beurswaakhond, is bezig een schimmige constructie te onderzoeken die verschillende managers bij Enron de afgelopen jaren hebben bedacht om zich te beschermen tegen het risico dat de grillige energiehandel met zich meebrengt. Twee van die managers hebben inmiddels het veld moeten ruimen.

Onder druk van analisten en beleggers moest Enron onlangs bekennen dat door niet eerder gerapporteerde activiteiten het bedrijfsresultaat van de afgelopen vier jaar was geflatteerd met twintig procent.

De overname wordt voor een deel in aandelen en een deel in geld betaald. Enron-aandeelhouders krijgen voor elk stuk Enron 0,27 stuk Dynegy. ChevronTexaco, dat Enron voor 27 procent in handen heeft, legt bovendien eerst anderhalf miljard dollar bij, en daarna nog eens een miljard dollar, meldde gisteren de Wall Street Journal.

    • Viktor Frölke