DE WEEK

In holland staat een huis. En in dat huis zit een terrorist. Of eigenlijk: in dat huis zit een bedrijf dat banden heeft met de terrorist Osama bin Laden en diens netwerk al-Qaeda. Dat zei president Bush, die deze week met een nieuwe lijst van verdachte organisaties en personen naar buiten kwam. Een lijst met 62 namen verspreid over negen landen. Invallen, arrestaties en beslaglegging op bankrekeningen waren aan de bekendmaking voorafgegaan.

Ook in Nederland? Het bedrijf, een kleine schroothandelaar, geen Somalisch telecombedrijf zoals op Bush' lijst staat, is al twee jaar geleden opgeheven. De CIA had het bij de Kamer van Koophandel in Woerden te weten kunnen komen.

De OPEC wordt nerveus. Haar olie-inkomsten slinken zienderogen. Die van Saoedi-Arabië, 's wereld grootste olieproducent, het meest. De olieprijs ligt al bijna een derde onder het niveau van vóór 11 september. Het oliekartel overweegt de olieproductie voor de vierde keer dit jaar te verminderen. Het zal niet helpen. OPEC-leden bedriegen elkaar. Ze produceren meer dan ze hebben afgesproken.

Irak, OPEC-lid voor spek en bonen, smokkelt olie. Saddam steekt de opbrengst, voor dit jaar al geschat op 2 miljard dollar, in eigen zak, laat de zieke Iraakse kinderen kreperen en geeft de VN-sancties de schuld. Velen geloven hem.

De slinkende olie-inkomsten doen de toch al hoge werkloosheid in landen als Saoedi-Arabië, met een van de jongste bevolkingen ter wereld, nog verder toenemen. Voor de olieconsumerende landen, arm en rijk, is de prijsval een zegen, al weerspiegelt ze vooral de slechte toestand in de industriële wereld. Maar de inflatie wordt er niet door aangewakkerd.

Dat geeft de centrale banken de ruimte de rente te verlagen. De Europese Centrale Bank kwam deze week met de tweede verlaging dit jaar.

Met al de tiende verlaging dit jaar ging de Federal Reserve haar deze week voor. Sterker: de Amerikaanse rente is tot het laagste niveau in veertig jaar gezakt. Dat is sinds president Kennedy niet meer voorgekomen. Maar of het helpt? In Japan, waar de rente al jaren nul is, wil het geld maar niet rollen.

In Duitsland is de werkloosheid gestegen tot 9,5 procent van de beroepsbevolking. De Duitse export lijkt nog het minst aangeslagen. Maar ook daaraan zal snel een eind komen. De wereldhandel, die vorig jaar nog met 13 procent groeide, stagneert dit jaar, het slechtste resultaat in tien jaar.

Hoop vestigen op de WTO, de wereldhandelsorganisatie, die gisteren haar vierdaagse top in Qatar begon, is valse hoop vestigen. Dat zei de Nobelprijswinnaar voor de economie van dit jaar, de econoom Stiglitz. Een nieuwe handelsronde duurt jaren. Voordat die effect sorteert. De echte stimulansen voor een opleving liggen volgens hem in het begrotings- en in het monetair beleid.

Ierland, waar de economie nog bloeit, haalde deze week zijn gelijk. Begin dit jaar kregen de Ieren een standje. Ze zouden hun economie, die het snelst groeit van heel Europa, met belastingverlaging oververhitten. Het klonk jaloers. Dit jaar halveert de Ierse groei tot vijf procent. Deze week trok de Europese Commissie de reprimande in. Was een verontschuldiging niet meer op haar plaats? Misschien een gebaar voor de Europese ministers van Financiën, die hun Ierse collega in februari zo ferm toespraken?

Voorzitter Prodi van de Europese Commissie hekelde suggesties als zou Italië zich vier jaar geleden met begrotingstrucs toegang tot de Europese muntunie hebben verschaft. Dat had een Italiaanse hoogleraar ontdekt. Prodi was toen premier. Een reprimande van Zalm, destijds kritisch commentator van Italiaanse begrotingsdiscipline? De Nederlandse minister van Financiën zweeg.

Belgische vaderlandsliefde, een paradox? Niet als Sabena herrijst uit zijn as. Met geld van het Belgische bedrijfsleven zal dochter Delta Air Traffic een deel van de boedel overnemen. Wel duizenden personeelsleden op straat. Maar België behoudt een nationale luchtvaartmaatschappij.

Jan Pronk koopt voor al zijn ambtenaren die vliegen een `klimaatcertificaat'. Van een organisatie die met het geld bomen plant over de hele wereld. Wat de ambtenaar met vliegen aan broeikasgas uitstoot, reduceert hij zo weer. De minister wil een voorbeeld stellen. Dat is mooi. Het staat als een huis. Maar wel als een huis in Holland.

    • Paul Friese