Bethlehem

Steeds wanneer ik berichten lees over gewelddadigheden van Palestijnen en Israëliërs, zoals in de krant van 1 november, over wat in Bethlehem is gebeurd, word ik bekropen door twee tegenstrijdige gevoelens. Het ene is een schuldgevoel jegens de joden wegens de holocaust. Het andere is een gevoel van schaamte dat wij in de westerse wereld een volk hebben opgezadeld met het sussen van onze schuldgevoelens, dat met de holocaust niets uitstaande heeft gehad. Onder deze emotionele reacties begint almaar sterker een rationele vraag te broeien: is de staat Israël nog lang te houden?

Is er een alternatief? Een alternatief lijkt mij een Palestijnse staat die zijn joodse medebewoners een tehuis biedt. Dit zou niet in strijd zijn met de Balfour Declaration, waarmee het allemaal begonnen is. De Britse minister A.J. Balfour schreef vierentachtig jaar geleden, op 2 november 1917, aan Lord Rothschild dat de Britse regering zich zou inzetten ,,voor de vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het joodse volk, [...] waarbij wel moet worden begrepen dat niets zal worden gedaan dat een inbreuk zou maken op de burgerlijke en godsdienstige rechten van de niet-joodse gemeenschappen in Palestina''.

    • Dr. Lambert J. Giebels Breda