Autovrij

Amsterdam had zijn derde autovrije weekeinde in twee maanden. Eerst een autovrije zaterdag waar niemand van op de hoogte was, vervolgens een marathon door de stad en afgelopen zondag weer, zomaar omdat de wethouder het leuk vond.

Hij was een belangrijk detail vergeten: de treinen rond Amsterdam reden niet wegens reparaties. Het was ook gevaarlijk omdat leden van de TCA-taxibende met 100 kilometer per uur door de stad raasden. De politie had zijn handen vol aan het terugsturen van verbaasde automobilisten. De maandag daarop volgde de langste file van het jaar, dus autovrije dagen brengen de mensen niet op een nieuw idee.

Italië heeft nog nauwere binnensteden dan Nederland, met vanaf de lente één autovrije zondag per maand, voor vele steden tegelijk, zodat iedereen op de hoogte is. Alleen het hart van de stad wordt daar afgesloten en autorijdende stedelingen parkeren hun auto schouderophalend buiten de ring. Het rijverbod wordt gebruikt voor toneel, sport of kinderspelen in de stad, zonder hossende Heineken-drinkers.

    • Maarten Huygen