Arabieren hekelen regering Bush

De Palestijnen zijn woedend op de Amerikaanse president George Bush die vooralsnog heeft geweigerd Yasser Arafat dit weekeinde in New York te ontmoeten tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Volgens Palestijnse functionarissen buigt Bush voor Israëlische druk. De Arabische landen zijn op hun beurt kwaad omdat de Amerikaanse regering nog steeds geen haast maakt met een beloofd vredesinitiatief in het Midden-Oosten. Dit hoewel zij weet dat het Israëlisch-Palestijnse geweld het de Arabbische leiders moeilijk maakt de coalitie tegen de Arabische terroristenleider Bin Laden volmondig te steunen.

De Nationaal Veiligheidsadviseur van Bush, Condoleezza Rice, zei gisteren dat Arafat niet voldoende heeft gedaan om zichzelf te distantiëren van groepen die door de VS worden gezien als terroristisch. Daarom zijn er geen plannen voor een ontmoeting, aldus Rice. Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat dat het maximaal tot een ,,toevallige ontmoeting'' in de wandelgangen van de Algemene Vergadering zou kunnen komen of een handdruk.

Een medewerker van Arafat, Ahmed Abdel-Rahman, zei dat de Amerikaanse regering op deze manier tegemoet komt aan eisen van de Israëlische premier Sharon. Deze beschuldigt Arafat er steeds van Palestijnse terroristen niet of slechts voor de vorm aan te houden. De Palestijnen betwisten dat. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat beschuldigde de VS ervan Israël te behandelen als ,,staat die boven de wet staat''. Hij beschreef de Israëlische bezetting van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever als ,,hoogste niveau van terrorisme''. De Palestijnse minister Sha'ath zei: ,,Een nuchtere en redelijke afweging toont aan dat een dergelijke ontmoeting [tussen Bush en Arafat] niet alleen goed zou zijn voor de Palestijnen en Israël, maar dat die ook zou helpen bij de zoektocht naar een veiliger en rechtvaardiger wereld.''

Tegelijk werd de Amerikaanse regering geconfronteerd met scherpe kritiek van hun Saoedische bondgenoot wat haar opstelling jegens de Palestijnen betreft. De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saud al-Faisal, zei in een vraaggesprek met de New York Times dat het falen van Bush om zijn persoonlijke prestige in te zetten voor een vredesregeling ,,een normaal mens gek maakt''. ,,Bush kan geen bemiddelaar zijn als hij slechts één zijde ontmoet'', aldus prins Saud. Hij zei dat zijn regering ,,kwaad gefrustreerd'' is omdat Washington nalaatt een beloofd initiatief te lanceren om een vredesregeling tussen Israël en de Palestijnen te smeden.