Wentelteefjes met geitenkaas

De biobakken van tegenwoordig zijn misschien verantwoord, maar ze nodigen ook uit tot het overtollig verklaren van voedsel. Dertig, veertig jaar geleden was het ondenkbaar dat oud brood werd weggegooid. Je maakte er bijvoorbeeld wentelteefjes van: sneetjes gedrenkt in losgeklopt ei met melk en dan gebakken en bestrooid met suiker en kaneel. Dat was echt geen straf; wentelteefjes behoren tot mijn dierbaarste jeugdherinneringen. De Franse tegenhanger van wentelteefjes is pain perdu, het verloren maar hergebruikte brood. Of beter: het omgetoverde brood. Leg daarop een plak geitenkaas en je hebt in een mum van tijd een nagerecht van grote klasse.

Klop in een kom het ei los met de melk. Week hier de sneetjes stokbrood in. Koop verse geitenkaas die zich in plakken laat snijden. Bijvoorbeeld een crottin, een cilindrisch kaasje van ongeveer vijf centimeter doorsnee en zes centimeter hoog. Snijd de kaas in vier gelijke plakken. Was de sla, scheur elk blad in drieën en dep de stukken droog. Klop in een kom een dressing van de olie, de azijn en de honing. Tot hier kan alles voorbereid worden.

Zet de grill aan. Verhit de boter in een koekenpan. Bak de sneetjes brood op matig hoog vuur in drie tot vier minuten aan beide kanten lichtbruin en van binnen gaar. Doe de sneetjes op een platte hittebestendige schaal. Leg op elke snee een plak geitenkaas. Verwarm de sneetjes vlak onder de grill totdat de kaas zacht is, een beetje pruttelt en hier en daar lichtbruine spikkels vertoont. Meng sla en dressing en verdeel dit over de borden. Plaats daar een snee met geitenkaas bij en knip er als garnering wat bieslook over. Direct serveren. Als extraatje kunt u er groene druiven of walnoten bij leggen.

    • Annelène van Eijndhoven