VS vragen Nederland formeel hulp

De VS hebben Nederland officieel verzocht om een concrete militaire bijdrage in verband met de aanval op Afghanistan, aldus bronnen in Den Haag. Het gaat vooral om een bijdrage van luchtmacht en marine, waaronder drie fregatten.

Het kabinet boog zich rond het middaguur over het verzoek. Het verzoek is een formaliteit, nadat in overleg in Tampa (Florida) de afgelopen weken al uitvoerig was onderhandeld tussen militaire vertegenwoordigers van de VS en van andere landen, waaronder Nederland. Al eerder was bekend geworden dat Nederland een aantal F16-fotoverkenners en Orion-verkenningsvliegtuigen zou kunnen en willen bijdragen. De militaire bijdrage waarover het kabinet zich vandaag beraadt, is echter beduidend ruimer van opzet.

Het officiële Amerikaanse verzoek is gedaan door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. In verband hiermee heeft minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zijn voor vandaag voorgenomen reis naar de Algemene Vergadering van de VN in New York een dag uitgesteld. Minister De Grave (Defensie) gaat dit weekeinde naar Tampa, voor nader overleg.

Indien het kabinet vandaag tot de inzet van Nederlandse militairen besluit, is Nederland niet een van de eerste Navo-landen die zo'n aankondiging doen, maar ook niet een van de laatste. Van de Fransen is nog niets concreets vernomen en ook de Scandinavische landen, die ook bij het overleg in Tampa betrokken zijn, hebben nog geen aankondiging gedaan. President Bush had deze week nadrukkelijk gesteld, dat hij van de Amerikaanse bondgenoten een substantiële bijdrage verwacht in de internationale terrorismebestrijding.

Dat het kabinet vandaag spreekt over de militaire inzet rond Afghanistan was een in Den Haag goed bewaard geheim. Het kabinet heeft beloofd de Kamer naar vermogen vooraf te informeren over de Nederlandse militaire inzet.

Onze correspondent in Tokio voegt hieraan toe: Drie Japanse marineschepen zijn vandaag uitgevaren richting de Golf als eerste militaire bijdrage van Japan aan de strijd in Afghanistan. Gezien de gevoeligheid rond Japans militair optreden zullen de schepen zich vooralsnog moeten beperken tot het ,,verzamelen van inlichtingen', maar als juridische hobbels eenmaal zijn genomen kan al volgende week hun opdracht veranderen in het ondersteunen van het Amerikaanse leger door onder meer bevoorrading, search and rescue-operaties of het verzorgen van gewonden. Uitgezonden zijn twee fregatten met helikopters aan boord en een bevoorradingsschip.

aanval op afghanistan: pagina 5

Gerectificeerd

Franse bijdrage

Anders dan werd gemeld in het artikel VS vragen Nederland formeel hulp (in de krant van vrijdag 9 november, pagina 1), heeft Frankrijk wel degelijk een bijdrage geleverd aan de Amerikaanse coalitie tegen terrorisme, namelijk 2.000 militairen, enkele marineschepen en verkenningsvliegtuigen. Daarnaast zouden tien leden van speciale eenheden bij de Noordelijke Alliantie zijn gestationeerd.