Voetbalclubs Italië willen salarislimiet

Clubs uit de hoogste Italiaanse voetbalcompetitie overwegen om met ingang van het volgende seizoen de spelerssalarissen aan een maximum te binden.

Met de invoering van deze zogenoemde salary-cap zou een deel van de enorme schuldenlast van de clubs moeten worden gesaneerd. De afgevaardigden van de meeste clubs uit de Serie A zouden volgens verschillende Italiaanse media een pakket met hervormingsvoorstellen steunen om de kosten in het profvoetbal te beheersen. Bijna alle ploegen in de Serie A en B hebben zware schulden.

Behalve de invoering van een salary-cap wordt overwogen om de salarissen van de spelers afhankelijker te maken van hun prestaties. Ook zouden de clubs niet meer dan een maximum aantal van 25 spelers onder contract mogen hebben. Udinese heeft bijvoorbeeld nu nog een selectie van 41 voetballers. Verder zouden er in de toekomst minder clubs aan het einde van het seizoen moeten degraderen uit de Serie A. Dat zijn er momenteel nog vier. Het idee om de spelerssalarissen naar voorbeeld van Amerikaanse sportcompetities tot een maximum te beperken is afkomstig van Adriano Galliani, de vice-voorzitter van AC Milan.

Galliani pleitte vorig seizoen al voor de instelling van een salarisplafond en kreeg toen onmiddellijk steun van Sergio Cragnotti (Lazio Roma) en anderen clubvoorzitters. Een werkgroep van vier man, onder leiding van Galliani, heeft de plannen uitgewerkt en gepresenteerd.

Als de bestuurders akkoord gaan, geldt voor het seizoen 2002-2003 al een salary-cap. In het eerste jaar mogen de clubs niet meer geld uitgeven aan salarissen dan er binnenkomt. In het seizoen 2003-2004 mag nog maximaal 80 procent van de revenuen worden aangewend voor het betalen van de spelers.