Voerbedrijf Provimi geen kopie Nutreco

Een concurrent van Nutreco? Nee, zo wil bestuursvoorzitter W. Troost van het Rotterdamse diervoederconcern Provimi zijn bedrijf niet omschrijven. ,,Nutreco richt zich de laatste jaren sterk op zalmkweek. Wij kweken geen vis, we produceren alleen voer. Ook voor vis, maar dan met name voor paling, kabeljauw en schaaldieren'', zei Troost vanochtend tijdens een toelichting op de gunstige kwartaalcijfers.

Troost zoekt zijn concurrenten liever onder grote multinationals, zoals het Amerikaanse Cargill en het Duitse Basf. En dat onderstreept de groeiambities van het bedrijf. Provimi is begin dit jaar verzelfstandigd, nadat het Franse moederbedrijf Eridania Béghin-Say besloot om zich op te delen in vier divisies. Het Rotterdamse bedrijf heeft een notering aan de Euronext in Parijs. De omzet in 2000 bedroeg 1,2 miljard euro. Voor dit jaar verwacht Troost een omzetgroei van tien procent, ondanks de wereldwijde economische vertraging. ,,De voedselsector wordt tot op heden niet geraakt door de vertraging. Dat gebeurt pas bij een diepe recessie'', zegt Troost. Volgens hem hebben mensen de afgelopen maanden net zo veel vlees en eieren gegeten als voorheen. ,,Dus blijven wij diervoer verkopen.''

De komende jaren wil Provimi zich meer gaan richten op de productie van voer voor honden en katten. Nu is de helft van voerproductie nog bestemd voor varkens en kippen. Het bedrijf nam onlangs honden- en kattenvoerfabrieken over in Tsjechië, Italië en Nederland. Provimi gaat ook de productie van visvoer uitbreiden. Daarvoor zijn bedrijven in Chili en Frankrijk gekocht.

De agressieve overnamestrategie past bij de ambities. De afgelopen drie jaar werden 15 bedrijven opgekocht, onder andere in Polen, Tsjechië en Rusland. De omzetgroei in het derde kwartaal werd voor bijna 40 procent geboekt in Centraal- en Midden-Europa. ,,Dit is een belangrijke regio voor ons'', zegt Troost. Volgens hem zijn de marges daar goed, en de overnames betaalbaar. Provimi zag zijn omzet over het derde kwartaal met 8 procent stijgen naar 367 miljoen euro. De winst steeg met 34 procent en kwam uit op 4,3 miljoen euro.