Verdachte `Vaatstra' vast en weer vrij

Een 39-jarige man uit Westergeest is maandag, naar nu bekend is geworden, aangehouden op verdenking van de moord op Marianne Vaatstra. Een dag later werd hij weer op vrije voeten gesteld, nadat DNA-onderzoek had uitgewezen dat hij niet de moordenaar was.

Dit bevestigt persofficier O. Brouwer in Leeuwarden. In overleg met de advocaat van de verdachte was besloten de aanhouding en vrijlating niet naar buiten te brengen. De verdachte zelf kwam echter gisteren aan het woord in het programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, waarin hij zijn beklag deed over de aanhouding op zijn werk, die met veel machtsvertoon zou hebben plaatsgehad.

Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 verkracht en vermoord in een weiland bij Veenklooster. De dader is tot op heden niet gevonden. De maandag aangehouden man, Klaas Kempenaar, weigerde volgens Brouwer tot drie keer toe vrijwillig mee te werken aan een DNA-onderzoek. Ook was hij tipgever in de moordzaak. ,,Uit onderzoek kwam zo veel nieuw materiaal naar boven dat we besloten hem aan te houden'', aldus Brouwer. Voor de huiszoeking in de woning van de verdachte en het afnemen van DNA vroeg en kreeg het OM toestemming van de rechter-commissaris. ,,Er was veel meer dan zijn weigering. Dit was een dikke verdachte'', zei Brouwer vanmorgen voor Omrop Fryslân. ,,Toen we alles optelden, dachten we een goede kans te maken dat we de dader hadden.''

Het DNA van de man is met voorrang onderzocht in het laboratorium van het Nederlands Forensisch Instituut. Een dag later bleek dat zijn DNA-sporen niet overeenkwamen met die op het lichaam van het slachtoffer.

Kempenaar is de zevende verdachte in de zaak-Vaatstra die is aangehouden maar door DNA-onderzoek werd vrijgepleit. De man, van beroep automonteur, zou Vaatstra hebben gekend. Hij vertelde bij Peter R. de Vries dat hij op de avond van de moord op de plaats van het delict was en een auto zag wegrijden.