Uitstel van executie voor Crédit Lyonnais

Snelheid is geboden. Dat lijkt de aanpak van de Franse overheid te zijn met betrekking tot zijn belang van 10 procent in Crédit Lyonnais. De regering wil snel tot verkoop overgaan om het gat te vullen dat in de begroting voor dit jaar is ontstaan door haar besluit om het tarief voor UMTS-licenties te verlagen. Blijkbaar is ze van plan haar belang te verdelen tussen Crédit Agricole en Allianz. Een verkoop aan alleen Crédit Agricole, had tot juridische problemen kunnen leiden. Daarom heeft de regering ten behoeve van de snelheid en de zekerheid voor een Salomonsoordeel gekozen.

Crédit Agricole en Allianz zijn nu al de grootste aandeelhouders van Crédit Lyonnais met belangen van respectievelijk 13 en 10 procent. Samen met het belang van de staat kunnen ze bijna een blokkerende minderheid vormen. Niemand anders kan er dan met de buit vandoor gaan. Door deze situatie blijft een overnamebod op Crédit Lyonnais wellicht voorlopig uit, want er is geen reden tot haast meer. Dat is prettig voor Crédit Agricole, dat in december naar de beurs wil gaan. Het is ook prettig voor de overheid, die niet in een vervelend overnamegevecht betrokken wil raken in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in mei. Maar het is waarschijnlijk het prettigst voor topman Jean Peyrelevade van Crédit Lyonnais. Hij heeft lang geprobeerd een toestand te scheppen die de bank een adempauze zou geven om te bewijzen dat hij op eigen benen kon staan. Op de langere termijn is die onafhankelijkheid nog steeds twijfelachtig, maar hij krijgt misschien de rustperiode waar hij op uit was.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Leslie de Quillacq