Somalië lijdt onder besluit VS

Het Amerikaanse besluit van woensdag om de banktegoeden van het Somalische bedrijf al-Barakaat te bevriezen en de Amerikaanse filialen te sluiten, dreigt Somalië in een politieke en economische crisis te storten. Al-Barakaat (arabisch voor `zegeningen') is verreweg de grootste onderneming van Somalië en doet bankzaken, telecommunicatie, post en horeca. Veel Somaliërs zijn financieel afhankelijk van het geld dat buitenlandse familieleden via al-Barakaat naar hen overmaken. Daarbij gaat het jaarlijks om een totaalbedrag van naar schatting 500 miljoen dollar, tien keer zoveel als het land aan buitenlandse hulp ontvangt.

Volgens de Verenigde Naties lijdt meer dan 10 procent van de zeven miljoen inwoners al honger door de aanhoudende droogte. Het lamleggen van het bedrijf dat sinds het uiteenvallen van het land in 1991 als grote steunpilaar van de Somalische economie geldt, kan de situatie alleen maar verslechteren. De VN maken voor de betaling van hun personeel in Somalië ook gebruik van de diensten van al-Barakaat, net zoals alle hulporganisaties.

Een oude man voor de poort van het bankfiliaal in de hoofdstad Mogadishu noemde het Amerikaanse besluit een aanval op de armoedzaaiers van Somalië. ,,Amerika wil alleen maar dat wij creperen, net zoals die arme mensen in Afghanistan.''

De VS zeggen dat het bedrijf een sleutelrol speelt in het financiële netwerk van Bin Laden. Ze bestempelen al-Barakaat als ,,de kwartiermeester van de terreur''. De algemeen directeur van het conglomeraat, Abdullahi Hussein Kahiyeh, heeft die beschuldiging gisteren in alle toonaarden ontkend. Hij bood aan zijn boeken te openen voor een diepgaand onderzoek.

De zwakke overgangsregering in Somalië heeft gisteren een speciale commissie ingesteld om al-Barakaat en andere financiële firma's door te lichten.