`Slaaf' krijgt miljoen van boer

Een 38-jarige boerenknecht uit Someren krijgt alsnog een schadevergoeding van bijna 1,1 miljoen gulden van zijn voormalige werkgever, varkensboer Wim van H. die bekend staat als de `Schrik van Someren'.

Hans van de R., de boerenknecht, zou twaalf jaar lang door de veeboer zijn behandeld als slaaf. Als veertienjarige kwam hij als vakantiekracht op de boerderij werken, later werd hij de vaste knecht die ook inwoonde bij de boer.

Hij moest twaalf uur per dag, zeven dagen in de week werken. Hij sliep buiten, en werd daar ook `gevoerd'. Met een ijzeren stang of een ethyleenbuis werd hij stelselmatig afgeranseld. Een keer per jaar werd zijn haar geknipt met een koeienschaar. Daarbij raakte hij geregeld gewond.

In maart 1987 raakte de knecht arbeidsongeschikt, toen een wervel in zijn rug kapotgeslagen werd. Van de arbeidsongeschiktheidsuitkering waar hij recht op had, heeft hij nooit een cent gezien, het geld werd rechtstreeks overgemaakt naar de werkgever. Ook over het zakgeld dat hij kreeg, kon hij niet beschikken, omdat de boerin de beschikking had over de bankrekening van haar knecht.

De boer zegt dat hij de knecht heeft opgenomen in zijn gezin, dat hij een normale slaapkamer had en dat de slechte hygiëne aan de knecht zelf te wijten was. Hij zou hem, toen hij ziek werd, hebben opgevangen en verpleegd.

De knecht wist de boerderij te ontvluchten toen hij 27 was, ,,lichamelijk en geestelijk gebroken'' en met slechts 450 gulden op zijn rekening.

De boer werd in 1992 door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken van zware mishandeling wegens gebrek aan bewijs. De Hoge Raad heeft hem vorige maand in een civiele procedure alsnog verplicht tot het betalen van achterstallig loon, verduisterde uitkeringen en smartegeld.