Selectie Oranje persoonlijke zege voor Moens

Na drie jaar keert AZ-doelman Oscar Moens terug bij de selectie van het Nederlands elftal, dat morgenavond tegen Denemarken oefent. ,,Een persoonlijke overwinning'' voor een bijna vergeten keeper.

Dinsdag werd Oscar Moens met AZ nog roemloos uitgeschakeld in de KNVB-beker door RBC, terwijl hij in gedachten reeds bij het Nederlands elftal verkeerde. De 28-jarige keeper herkende de symboliek van het bezoek aan de club waar hij vorig seizoen tijdelijk in ballingschap verbleef. Ondanks de degradatie bleek RBC het ideale kuuroord voor Moens, die wegens een zakelijk conflict met AZ-voorzitter Dirk Scheringa maandenlang in de ziektewet had gezeten. Dit keer verscheen Moens in Roosendaal als de nieuwe stand-in voor Oranje-doelman Edwin van der Sar. ,,Een scherp contrast'', erkende hij, gisteren in het trainingskamp in Hoenderloo.

Formeel wordt het geschil tussen Scheringa en de rebelse doelman over een omstreden imagocontract pas deze maand in een arbitragezaak beslist. Slechts twee termijnen van anderhalf miljoen gulden kreeg Moens via het Kanaaleiland Jersey uitbetaald van een oorspronkelijk tienjarige overeenkomst, waarin AZ onder meer de portretrechten van de doelman mocht uitbaten. In mei verklaarde Moens tegenover het VARA-programma Reporter dat het imagocontract met Scheringa louter was opgesteld ,,om er beiden fiscaal beter van te worden''. Volgens de notulen van een bestuursvergadering bij AZ zou de belastingadviseur van de club hebben gezegd dat ,,dit contract echt niet kan''.

Desondanks keerde Moens dit seizoen terug bij AZ om zijn op dood spoor geraakte carrière een nieuwe impuls te geven. Vermoedelijk heeft hij bakzeil gehaald, want volgens hem is het conflict met voorzitter Scheringa inmiddels uit de wereld. ,,Alleen als een voetballeven veertig jaar duurt, zou ik mijn recht kunnen halen'', meent hij. ,,Maar dit conflict is het niet waard om mijn carrière te vergooien. Ik heb er wel van geleerd dat je in het voetbal niemand kunt vertrouwen.'' En met een ironisch lachje: ,,Je weet hoe de voorzitter is. Als je zijn man bent, kan alles.''

Bij RBC kwam Moens in een warm nest, ook dinsdagavond, toen hij als doelman van AZ ,,uit vijf schoten op doel'' de bal drie keer langs zich heen zag vliegen. ,,Die periode bij RBC heeft me enorm geholpen'', meent Moens. ,,Ik ben bij AZ met een fris hoofd aan een nieuwe periode in mijn loopbaan begonnen. Ik voel me nog niet zo sterk als drie jaar geleden, toen ik voor het eerst bij het Nederlands elftal kwam. Maar ik heb de afgelopen weken wel stiekem zitten puzzelen welke doelman naast Van der Sar zou worden opgeroepen. Westerveld zoekt momenteel een nieuwe club en Waterreus is geblesseerd. Zoetebier en Wapenaar zijn ook in vorm. Maar op basis van mijn prestaties bij AZ heb ik een herkansing verdiend. Ik beschouw mijn selectie voor Oranje als een persoonlijke overwinning.''

Volgens bondscoach Van Gaal is het logisch dat Moens (28) en Westerveld (27) op grond van hun leeftijd als eersten in aanmerking komen om op termijn Van der Sar te vervangen in Oranje. De twee slippendragers hebben zich zelden lovend over elkaar uitgelaten. Reeds drie jaar geleden meende Westerveld meer recht te hebben op een invitatie voor Oranje dan de doelman van AZ. In een fax excuseerde Westerveld zich bij zijn collega voor zijn uitspraken, waarna de nu bij Liverpool uitgerangeerde doelman ook door PSV'er Waterreus de mond werd gesnoerd. Waterreus beschouwde zichzelf namelijk als de beste doelman van Nederland na Van der Sar.

Op zijn beurt toonde Moens vorige maand geen begrip voor het besluit van bondscoach Van Gaal om Westerveld uit piëteit nog één keer te selecteren voor de laatste wedstrijd in de mislukte WK-kwalificatie tegen Andorra. ,,Alsof iemand mij drie jaar geleden in bescherming nam, toen het even minder met me ging'', sprak Moens minzaam. Destijds bleef zijn optreden in de ploeg van Rijkaard beperkt tot een halve interland tegen Ghana. Nog vier keer zat Moens op de reservebank, waarna enkele blunders in het doel van AZ hem de das omdeden. Bovendien zou Moens niet populair zijn geweest binnen de Oranje-selectie. ,,Onzin, dat was de mening van één columnist'', zegt hij.

Twee jaar geleden wilde voorzitter Scheringa de doelman al verkopen aan Glasgow Rangers, toen de inkt onder zijn nieuwe contract nog nat was. Hoewel Moens na zijn terugkeer bij AZ onmiddellijk de naar Feyenoord uitgeweken Henk Timmer uit de basis verdreef, verwacht hij niet dat de topclubs nu wel voor hem in de rij staan. ,,Vorig jaar mocht ik blij zijn dat RBC me wilde helpen, andere clubs wensten niet aan de voorwaarden van AZ te voldoen. Ik weet niet of dat aan mijn imago lag. Ik ben weliswaar een stijfkop, maar ik vind mezelf geen lastige jongen.''

Draagt Moens soms tegen wil en dank het stempel van de showkeeper die met fraaie reflexen op de doellijn zijn gebreken in het `meevoetballen' moet compenseren? Toch was oud-Ajacied Stanley Menzo vroeger zijn idool, vertelt Moens. ,,Al lette ik als jochie van twaalf jaar nog niet op zijn stijl. Ik word graag met Jan van Beveren vergeleken, maar ik heb die man zelfs niet op videobeelden zien keepen. Hoewel Barthez nu bij Manchester United veel kritiek krijgt, vind ik hem toch een mooie keeper. Maar Kahn van Bayern München is wellicht de beste. Ik bewonder zijn moed. Het ziet er niet uit, maar hij houdt alles tegen. En een keeper moet nu eenmaal ballen tegenhouden. Alleen in Nederland wordt van een doelman verwacht dat hij ook kan voetballen.''

    • Robèrt Misset