Rusland stuurt geen grondtroepen naar Afghanistan

Rusland zal geen troepen leveren voor een grondoorlog in Afghanistan.

De staatsveiligheidsdienst FSB ontkent bovendien dat Russische grenstroepen bij de grens van Tadzjikistan, dat gisteren drie vliegvelden ter beschikking van de Amerikaanse luchtmacht heeft gesteld, al in gevecht zijn met de Talibaan.

In een interview met de Amerikaanse televisiezender ABC aan de vooravond van zijn bezoek volgende week aan Washington en Crawford heeft president Poetin deelname aan een oorlog op Afghaans grondgebied ,,onaanvaardbaar'' genoemd. ,,Voor ons is dat alsof jullie terug zouden gaan naar Vietnam'', aldus Poetin in het vraaggesprek dat gisteravond op de Russische televisie deels werd uitgezonden. ,,Het zou zelfs moeilijker zijn omdat onze campagne daar recenter is beëindigd dan die van jullie.''

Poetin legde er de nadruk op dat Rusland al participeert in de oorlog. Niet ,,virtueel maar reëel'', bijvoorbeeld met het verstrekken van inlichtingen. ,,Rusland heeft al lang geleden besloten tot integratie met het westen, militair én politiek. Helaas is dat niemand opgevallen. De 11de september heeft de ogen echter geopend.''

Poetin voegde onmiddellijk toe dat Washington inmiddels is geïnformeerd over ,,concrete aanwijzingen dat terroristen uit Tsjetsjenië op het punt staan aar Afghanistan te vertrekken om daar Amerikanen te doden''. Rusland voert in Tsjetsjenië, een afgescheiden republiek in de Kaukasus, sinds 1999 voor de tweede keer binnen zeven haar een `antiterroristische campagne'. Tot nu toe heeft die niet geleid tot pacificatie van dat gebied. Volgens Poetin hebben de Russische ervaringen in Tsjetsjenië veel gemeen met de Amerikaanse sinds 11 september.

De Russische president toonde zich optimistisch over de door zijn collega Bush voorgestelde reductie van het aantal kernkoppen (7.500 in de VS en 6.000 in Rusland), maar liet wederom blijken het AMB-verdrag uit 1972 niet te willen opzeggen ter wille van het Amerikaanse ruimteschild. ,,Binnen de bestaande verdragen kunnen we voorwaarden scheppen die een adequaat antwoord zijn op de actuele bedreigingen'', aldus Poetin.