`Rol financiële aanklager uitgehold'

Door recente organisatorische veranderingen bij het openbaar ministerie op gebied van financiële fraudebestrijding, wordt de positie van aanklager bij het hof ,,uitgehold''. Deze kritiek uit J. van der Groen, scheidend advocaat-generaal bij het Amsterdamse gerechtshof, vandaag in een interview met NRC Handelsblad

Achtergrond van zijn vertrek is de oprichting van het functioneel openbaar ministerie (FOM) in Den Haag. Dat krijgt verregaande bevoegdheden om de bestrijding van financiële fraude centraal vanuit Den Haag aan te sturen. Volgens Van der Groen heeft dat onder meer gevolgen voor de onafhankelijke positie van de aanklager die zaken in beroep bij het hof behandelt: ,,Als alles toch al bij het FOM besloten wordt, is de advocaat-generaal vleugellam. Een zelfstandig oordeel over een appèl is nauwelijks meer mogelijk. Op deze manier worden de poten onder je stoel vandaag gezaagd'', aldus Van der Groen, die het OM als ,,steeds minder magistratelijk, en steeds meer een bestuursorgaan'' karakteriseert.

Van der Groen heeft intern gepleit voor het behoud van een specialistisch aanklager op het gebied van beurs- en bankfraudes. De top van het OM voelde daar echter niets voor. ,,Ik heb een beetje het idee dat ik de afgelopen maanden mijn eigen creatie in het vuilnisvat heb staan proppen'', aldus Van der Groen.

Door zijn vertrek blijven nu diverse fraudezaken in beroep liggen, waaronder een aantal belangrijke dossiers uit de Clickfondszaak. Van der Groen stelt dat door zijn vertrek ,,niet valt te ontkennen dat het OM op het gebied van financiële fraude behoorlijk wordt teruggeworpen''.

interview pagina 12

    • Joost Oranje