Playgroup

Wie de huidige jaren-tachtig-revival in de popmuziek aankijkt kan gemakkelijk tot de conclusie komen dat iedereen destijds waterige liedjes maakte met een synthesizer en een asymmetrisch kapsel. De Britse dansproducer Trevor Jackson, die zijn sporen verdiende in de hiphopgroep The Brotherhood en met remixen voor onder anderen Massive Attack, laat horen dat er in dat decennium wel degelijk andere terreinen werden afgegraasd. De synthesizerpop komt bij zijn Playgroup-project aan bod, maar ook postpunk, reggae, dub, funk, dance en andere dwarse geluiden uit die dagen.

Jackson benut samples van The Slits, Joi en Scritti Politti en ontbood mensen als Roddy Frame (Aztec Camera), Edwyn Collins (Orange Juice), Ted Milton (Blurt), Dennis Bovell en Shinehead in de studio, bijna een who's who van de toenmalige underground. Zoals te verwachten met zoveel gasten is het resultaat wisselend. Surface To Air refereert leuk aan die andere Playgroup, een dubreggae-project uit de jaren tachtig, maar Overflow duurt veel te lang. Helemaal van nu is de bijna glossy hi-tech-productie, een groot verschil met het veel grauwere geluid van toen.

Playgroup: Playgroup (Source CDSOUR043) distr. Virgin.

    • Jacob Haagsma