Nieuwe boekenbonnen met `top-6' van auteurs

Nederland krijgt nieuwe boekenbonnen van auteurs die op dit moment in de belangstelling staan. Op vier van de zes bonnen staan schrijvers die nog in leven zijn. Gerard Reve siert de bon van veertig euro, de duurste van de zes.

Nog voor Sinterklaas worden de oude bonnen uit de handel genomen. De nieuwe bonnen zijn `europroof', voorzien van een nieuwe vormgeving en nieuwe auteurs. De drie andere levende auteurs zijn Harry Mulisch (20 euro), Hella Haasse (12,5 euro) en Remco Campert (10 euro). Annie M.G. Schmidt (25 euro) en Willem Frederik Hermans (5 euro) maken de serie compleet. Van de auteurs, die allen zijn geboren tussen 1911 (Schmidt) en 1929 (Campert), staan jeugdportretten afgebeeld.

,,Het belangrijkste criterium was kwaliteit'', zegt Ari Doeser, directeur van Boekenbon b.v. ,,Dit is volgens mij de top-6 van auteurs in Nederland.'' De meest populaire bon wordt waarschijnlijk die van 12,50 euro, met Haasse. ,,Die van vijfentwintig gulden, waarop nu nog Annie M.G. Schmidt staat, wordt nu het meest verkocht'', meldt Doeser. Schmidt is de enige auteur die op een bon blijft staan. Roald Dahl, W.G. van de Hulst, Louis Couperus, Godfried Bomans, Simon Carmiggelt, Simon Vestdijk, Martinus Nijhoff en Gerrit Achterberg, die sinds 1996 op de bonnen stonden, verdwijnen.

Vanuit Warschau, waar gisteren de vertaling van zijn roman De Procedure werd gepresenteerd, meldt Harry Mulisch dat hij Hella Haasse haar plek op meestverkochte bon van harte gunt. ,,Zij is de grand old lady van de Nederlandse literatuur. Wanneer krijgt zijn nu eens de Prijs der Nederlandse Letteren?''

    • Ward Wijndelts