Melkert verwijt VVD loze kritiek op asielbeleid Kalsbeek

De kritiek van de VVD op het asielzoekersbeleid van staatssecretaris Kalsbeek is een loos gebaar zonder enig vervolg. Bovendien neemt de VVD ook in andere politiek gevoelige portefeuilles, zoals de WAO en het verkeersbeleid zo'n houding aan zonder bij te dragen aan constructieve oplossingen.

Dat zei PvdA-fractievoorzitter Melkert vanochtend voor het Radio 1-journaal in reactie op de afwijzing, afgelopen week, door de VVD van het asielbeleid. Melkert spreekt niet alleen VVD-woordvoerder Kamp aan, die deze week het asielbeleid een mislukking noemde, maar ook fractievoorzitter Dijkstal. De VVD heeft de afgelopen jaren drie staatssecrtarissen geleverd die verantwoordelijk waren voor de WAO, aldus Melkert. ,,de VVD komt nu met kritiek, maar levert geen oplossingen. Hij adviseerde de VVD om ,,het ideologie boekje thuis op het nachtkastje te laten liggen'', en mee te

werken aan constructieve oplossingen.

Het begrotingsdebat van Justitie werd ook gisteren gedomineerd door felle kritiek van de VVD op het asielbeleid van staatssecretaris Kalsbeek. Eerder noemde VVD-woordvoerder Kamp haar beleid een mislukking. Ook gisteren weigerde hij daaruit de politieke consequentie te trekken dat Kalsbeek moet opstappen.

Een motie van afkeuring of wegsturen van de staatssecretaris heeft geen zin, zo betoogde hij, want zo'n motie zou geen meerderheid halen en gezien de politieke samenstelling van de Kamer zou het vertrek van de staatssecretaris ook geen beleidswijziging opleveren. Dit standpunt kwam hem op een schrobbering van de coalitiepartijen én de oppositie te staan. Kamerlid Halsema (GroenLinks) noemde Kamps opstelling een ,,oefening in verkiezingsretoriek''.

Overigens hield minister Korthals van Justitie in het debat vast aan zijn standpunt dat hij geen voorstander is van een algemene indentificatieplicht, zoals VVD en CDA bepleitten. Volgens Korthals is zo'n algemene verplichting niet te handhaven, wordt opsporing er niet door vergemakkelijkt en biedt het ook geen soelaas voor terrorismedreiging.