KPN schroeft ambities na dit jaar terug

KPN acht het waarschijnlijk dat zijn omzetgroei na dit jaar zal afnemen. Oorzaken daarvan zijn de tegenvallende ontwikkeling van de wereldeconomie en het afstoten van bedrijfsonderdelen door het telecomconcern.

KPN houdt wel vast aan de verwachting dat zijn omzet dit jaar 10 tot 15 procent hoger uitvalt dan in 2000.

De beurskoers reageerde vanochtend op de prognose met een daling van bijna 10 procent. Rond het middaguur had het fonds zich enigszins hersteld. Het verlies bedroeg toen 6 procent op 5,40 euro.

De bekendmaking komt kort nadat ex-minister Hans Wijers gisteren zijn bevindingen bekendmaakte over het aangekondigde massaontslag bij KPN. Volgens Wijers, die nu bij een adviesbureau werkt, is die maatregel onvermijdelijk. Hij onderzocht in opdracht van de vakbonden de financiële situatie van het noodlijdende telecombedrijf.

,,Ik kan niet anders concluderen dan dat gedwongen ontslagen, naast andere maatregelen, nodig zijn voor KPN om tot 2004 en daarna aan rente- en aflossingsverplichtingen te kunnen voldoen'', zei Wijers.

Het ontslag moet bovendien snel worden uitgevoerd, aldus de oud-minister. ,,KPN zou een zeer serieus risico lopen als de kostenverlaging niet al in 2002 wordt gerealiseerd.''

Wijers onderstreepte dat KPN verder moet gaan met het afstoten van niet-essentiële bedrijfsonderdelen. Dat heeft het telecombedrijf tot nu toe 3 miljard euro opgeleverd.

Bestuurders van de vakbonden die Wijers inschakelden accepteren diens conclusies en gaan aanstaande maandag met de KPN-directie onderhandelen over een sociaal plan. De bonden eisen dat de concerntop akkoord gaat met een salarisverlaging als gebaar naar de werknemers.

Na gesprekken met managers bij KPN is volgens Wijers duidelijk dat veel personeel overbodig is. Het gaat vooral om werknemers die de afgelopen jaren telecomnetwerken hebben aangelegd, zo gaf hij aan. Nu de netwerken klaar zijn en de telecomsector in een dip zit, is er voor hen bijna geen werk. Ook kunnen veel managementlagen worden geschrapt, vindt Wijers.

KPN: pagina 13