Kinderboekschrijfster bezoekt vuilnisbelt

Annie Makkink, schrijfster van het kinderboek Helden op Sokken (bekroond met een Gouden Griffel), is op de grootste vuilnisbelt van Indonesië gaan kijken. Annie had in Nederland het fotoboek My life in Indonesia gezien. In dat boek staan allemaal foto's gemaakt door kinderen die wonen in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Rijke Nederlandse kinderen, eenzame weeskinderen èn kinderen van de vuilnisbelt.

De foto's van de vuilnisbeltkinderen vond Annie het boeiendst. Ze wilde daarom zèlf bij hen op bezoek. ,,Het lijkt mij heel erg dat je altijd tussen het vuilnis leeft. Je slaapt er, je woont er, je ouders werken er, je gaat er naar school. Het is de hele dag één grote vuilnisbelt om je heen. Maar de kinderen maken geen sombere indruk. Ik heb op de vuilnisbelt net zo veel mensen zien lachen als thuis in Nederland bij mij in m'n wijk. Misschien zelfs nog wel meer. Lachen kost niets.''

Het zijn helemaal geen zielige kinderen, zegt Annie. ,,Neem nou die foto van dat meisje in een soort trouwjurk: die staat daar toch mooi te zijn vóór die smerige vuilnisbelt! Prachtig, absoluut!''

,,Ik vind het leuke kinderen. Ze zijn onafhankelijk, ze zijn zelfbewust, ze zijn blij met hele kleine dingen. Het zijn ook ontzettend belangrijke mensen voor zo'n grote stad als Jakarta. Ik weet niet wat de burgemeester allemaal doet, maar déze mensen zijn onmisbaar om zo'n stad leefbaar te houden. Anders zou nu heel Jakarta onder het vuilnis liggen.''

Annie gaat voor de Daklozenkrant in Amsterdam een stukje schrijven over haar bezoek aan de vuilnisbeltkinderen. Het zijn weliswaar niet haar Helden op sokken, maar het zijn wel haar Helden op het vuilnis!

Het boek `My life in Indonesia' kun je bestellen via www.nis.or.id

    • Geert van Asbeck