Kabinet: loterijen toch vrij

Ondanks bezwaren van een meerderheid van de Tweede Kamer zal het kabinet toch doorgaan met het openbreken van de loterijmarkt. Het kabinet verwacht met extra waarborgen op termijn drie nieuwe vergunning uit te kunnen geven zonder dat dat verlies oplevert voor de goede doelen die geld krijgen van de loterijen.

Dat bleek gisteren tijdens het slot van het debat over de herziening van het kansspelbeleid. VVD en PvdA zullen waarschijnlijk het kabinetsvoorstel steunen. Die partijen hebben een meerderheid in de Tweede Kamer. Het kabinet wil de komende drie jaar de loterijen allemaal aan dezelfde regels onderwerpen. Dat betekent dat ze allemaal een deel van hun omzet gaan afdragen aan de staat en een minimumpercentage aan goede doelen.

De extra eisen die PvdA en VVD stellen zijn volgens staatssecretaris Bos (Financiën) goed in te willigen. De PvdA pleitte gisteren voor een noodremprocedure, waarmee het openbreken van de markt kan worden teruggedraaid. De VVD wilde weten of de consument wel behoefte heeft aan nieuwe loterijen en wil dat het kabinet berekent of en zo ja hoeveel de goede doelen er op achteruitgaan in het nieuwe voorstel. Bos hekelde gisteren de opstelling van de zittende partijen. De loterijen zijn bang voor verlies aan marktaandeel en de aangesloten goede doelen vrezen dat zij er in inkomsten op achteruit zullen gaan. Bos liet weten geen genoegen te nemen met hun stelling dat er feitelijk niets hoeft te veranderen als het nieuwe voorstel wordt ingevoerd. ,,Ook de Staatsloterij zal aan goede doelen moeten gaan afdragen. Uiteindelijk gaat het erom dat de consument meer keuzevrijheid krijgt en dat de markt toegankelijker wordt.''