Jeugdige cabaretière Sara Kroos nu al groot

Stevig op haar benen banjert er een kleine opdonder over het toneel, die af en toe een hap van een appeltje neemt. Ze opent haar mond en legt, alsof ze nooit anders heeft gedaan, onmiddellijk contact met de zaal. Vorig jaar, toen ze negentien was, won Sara Kroos de publieksprijs op het Leids Cabaretfestival. En nu, op haar twintigste, speelt ze haar eerste première – met lef in lijf en leden en de vanzelfsprekendheid van een routinier.

Ze noemt zichzelf een kind van ouders van `de Geert Mak-generatie' en zegt zichzelf nog te jong te vinden om haar meningen geloofwaardig te maken. Maar vol overtuigingskracht heeft ze het vooral over de liefde. Over het romantische ideaal van hebban alla vogala en haar ervaringen in de praktijk: ,,Het is m'n hart of m'n lijf, maar nooit allebei.'' Ze zingt een brutaal lied vol gespierde grappen over neukangst, kan gevoelig fantaseren over tederheid en neemt even later weer haar vreet-me-maar-op-pose aan. Voortdurend wordt haar optreden gekenmerkt door die snelle schakelingen. Ze trekt een eenmaal opgebouwd sfeertje weer net zo makkelijk aan flarden en lijkt het publiek in al die wisselingen moeiteloos mee te slepen.

Honger duurt allengs iets te lang voor wat ze te vertellen heeft, en in haar liedjes komen naar mijn smaak te veel onbeholpen rijmen voor. Maar nu al komt Sara Kroos zo vaak zo onverwacht uit de hoek, dat ze de status van debutante volleerd weet weg te spelen. ,,Kijk eens hoe groot ik ben geworden,'' zingt ze niet voor niets.

Voorstelling: Honger door Sara Kroos. Gezien: 8/11 in de Stadsschouwburg, Utrecht. Tournee t/m 5/6. Inl. (071) 5133985 of www.harrykies.nl

    • Henk van Gelder