Japan pompt zestig miljard in economie

De Japanse regering heeft vandaag een extra budget van 3.000 miljard yen (60 miljard gulden) goedgekeurd om de economische terugval tegen te gaan. Gelijktijdig heeft de regering haar groeiverwachting verlaagd tot min 0,9 procent in het begrotingsjaar 2001 dat tot 31 maart duurt.

De val dit jaar zal de diepste ooit zijn, aldus de regering. Met de erkenning dat de economie zal krimpen stapt de regering in het voetspoor van analisten van zakenbanken en van de centrale bank die al eerder hun verwachting naar beneden bijstelden. De centrale bank rekent sinds vorige week op een krimp tussen de min 0,9 en min 1,2 procent. De regering zelf ging tot vandaag officieel uit van een groei van 1,7 procent. Japan kende eerder in begrotingsjaar 1998 een vol jaar economische krimp (destijds min 0,6 procent) en kampt al de hele jaren negentig met slechte economische cijfers.

Het extra herfstbudget is beperkter dan vergelijkbare budgetten in eerdere jaren toen de economie het zwaar had, omdat premier Koizumi heeft beloofd dit jaar niet meer dan 30.000 miljard yen te lenen. Met dit extra budget komt de overheid precies op dit bedrag uit.

Econoom Richard Jerram van ING Barings noemt het te verwachten effect van de extra uitgaven dan ook ,,marginaal''. Binnen Koizumi's partij is om dezelfde reden al een debat gaande over een tweede extra budget voor dit jaar. Met een overheidsschuld van 13.320 miljard gulden (gelijk aan 130 procent van de economie) heeft Japan echter al de hoogste schuld van alle industrielanden waardoor het internationale vertrouwen in Japan verzwakt.