Israëlische ministers duiken onder

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin-Beth heeft enkele ministers opgedragen hun huis te verlaten en onder te duiken uit vrees voor Palestijnse moordaanslagen.

Minister zonder portefeuille Dani Naveh van de Likud-partij is met zijn gezin ondergedoken. ,,Het is een verschrikkelijk gevoel'', zegt de ultranationalistische minister vandaag vanuit zijn schuilplaats tegen een Israëlische krant. Het gezin wordt streng bewaakt.

Ook de minister van Gezondheidszaken, Nissem Dahan (Shas), en diens familie mogen op bevel van de veiligheidsdienst het weekeinde niet in hun eigen huis doorbrengen.

Veiligheidsdienst Shin-Beth heeft de beveiliging van ministers, parlementsleden en rechters aanzienlijk verscherpt na de moord op minister Rehavam Ze'evi vorige maand in een hotel in Oost-Jeruzalem. Volgens Israëlische kranten werden gisteren bij het huis van minister Naveh in Shoham, acht kilometer buiten Tel Aviv, Palestijnse arbeiders aangetroffen, die zich verdacht gedroegen. Ondervraging van deze Palestijnen heeft waarschijnlijk geleid tot informatie over een ophanden zijnde moordaanslag.

De mogelijke aanslagen zijn een reactie op Israëlische liquidaties van vermeende Palestijnse terroristen. Israël vermoordde onlangs Ali Abu Mustafa, de leider van het Palestijnse volksfront voor de bevrijding van Palestina, die opdracht zou hebben gegeven voor aanslagen in Israël. De Palestijnen zeggen echter dat hij een onschuldige politieke leider was.

De liquidatie van deze hooggeplaatste Palestijn is voor de Palestijnen het beginsein geweest om Israëlische politici op hun dodenlijst te plaatsen. Vóór de aanslag op Mustafa beraamden de Palestijnen, voorzover bekend, geen aanslagen op Israëlische politici.

Tot dusver zijn 78 Palestijnen, die door Israël als gevaarlijke terroristen werden beschouwd, geliquideerd. Volgens premier Sharon zal deze liquidatiepolitiek leiden tot een vermindering van de Palestijnse terreur. De krant Ha'aretz schrijft vandaag dat dit beslist niet het geval is. Nieuwe Palestijnse strijders nemen de plaats in van geliquideerde strijders.