Inflatie zet daling in

De inflatie is in oktober fors gedaald. Bedroeg de geldontwaarding in september nog 4,7 procent, afgelopen maand stond daar 4,3 procent tegenover. Daarmee is de inflatie beland op het laagste niveau sinds januari van dit jaar.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend presenteerde. Vooral lagere prijzen voor benzine en elektriciteit zijn verantwoordelijk voor de lagere inflatie. Maar ook veel etenswaren en alcoholvrije dranken werden in oktober goedkoper. Alleen zuivelproducten, groenten en aardappelen stegen in prijs.

In mei bereikte de inflatie een piek met 4,9 procent. Daarna daalde die iets, maar bleef hoog. In vergelijking met de rest van Europa is de inflatie in Nederland overigens nog steeds hoog: volgens Europese maatstaven lag de inflatie in oktober op 5 procent, wat een daling van 0,4 procentpunt is. Het gemiddelde in Europa bedraagt volgens ramingen 2,4 procent. Nederland kruipt naar dat gemiddelde toe.