Index zakt weer door grens van 500 punten

Na de groter dan verwachte rente-ingreep van de Europese Centrale Bank en een sterk opverende beurs, moest het Damrak vanochtend weer een veer laten. Meteen bij opening dook de toonaangevende beursgraadmeter onder de grens van 500 punten die de dag ervoor met de hakken over de sloot geslecht was. Tegen het middaguur noteerde de AEX-index met de 25 grootste ondernemingen 1,5 procent lager op 494 punten.

KPN was vanochtend een van de grootste dalers op het Damrak. Beleggers reageerden teleurgesteld op de waarschuwing van nieuwe topman Ad Scheepbouwer nadat hij zei dat de omzetdoelstellingen van het concern op lange termijn niet gehaald zullen worden. De bestuursvoorzitter weigerde concrete uitspraken te doen voor het lopende jaar, een paar weken voor publicatie van de cijfers over het derde kwartaal. Hij liet echter doorschemeren dat KPN's doelstelling om de omzet jaarlijks met 10 tot 15 procent te laten groeien, neerwaarts zal moeten worden bijgesteld. Analisten toonden zich negatief verrast door Scheepbouwers uitlatingen. Fortis kwam vanochtend met een somberder advies voor het aandeel KPN. Tegen het middaguur noteerde KPN 6 procent lager op 5,38 euro. De koersdaling volgt op een scherpe waardestijging van KPN de afgelopen weken. Op 5 september sloot KPN op een historisch dieptepunt van 2,21 euro.

De banken en verzekeraars waren eveneens grote dalers. Commerzbank, de Duitse nummer 4, maakte een groter dan verwacht kwartaalverlies bekend. Directe oorzaak zijn de voorzieningen die de bank treft om wanbetalende schuldenaars te ondervangen. ABN Amro, dat maandag met zijn kwartaalcijfers komt, daalde vanochtend met 2,6 procent 18,21 euro. ING verloor 1,6 procent op 31,20 euro. Aegon, dat gisteren al met interimresultaten kwam, zakte met 2 procent naar 30,85 euro.

Koninklijke Olie was een van de weinige klimmers op de beurs. Het energieconcern profiteerde van de stijgende olieprijs. Van de aandelen met een buitenlandse notering was er één opvallende winnaar. De beurs zelf, Euronext, steeg met ruim 5 procent naar 20,50 euro. De laatste keer dat dit niveau werd gehaald was vlak na de beursintroductie deze zomer.

Op de grote Europese beurzen incasseerden beleggers vanochtend de koerswinsten van de afgelopen weken. De winstnemingen zetten aan het begin van de handel de indices in Londen, Frankfurt en Parijs in het rood. Vooral technologieaandelen werden in de verkoop gedaan.

In het oog springende verliezers waren Nokia en Infineon. De Finse fabrikant van mobiele telefoons leverde 4,1 procent in; het Duitse Infineon, de tweede producent van halfgeleiders van Europa, ging 3,9 procent achteruit.

In New York sloten de Dow Jones-index van dertig toonaangevende aandelen en de index van de technologiebeurs Nasdaq op een winst van respectievelijk 0,4 procent en een verlies van een half procent.

Zowel de ECB als de Bank of England verlaagden hun belangrijkste rentetarieven met 0,5 procentpunt. Ze volgden daarmee de Fed. De Amerikanen voerden dinsdag al een renteverlaging van 0,5 procentpunt in. Een lagere rente kan stimulerend werken op de economie omdat het dan goedkoper is om geld te lenen voor investeringen.