`Ik ben al ruim tien jaar een top guy'

Juli volgend jaar treedt bestuursvoorzitter Kees Storm van verzekeraar Aegon af. Hij wordt opgevolgd door de Amerikaan Don Shepard. ,,Er verandert maar weinig aan mijn situatie.''

Kees Storm hoeft er niet lang over na te denken: ,,Aegon is misschien gevestigd op Nederlandse bodem, het is een écht internationaal bedrijf.'' Zijn opvolger Donald Shepard legt het accent nét anders. ,,Dit concern is een interessante multinational waarvan de voornaamste aandeelhouders Nederlands zijn, het hoofdkantoor in Den Haag gevestigd is en de geschiedenis in dit land teruggaat tot omstreeks 1850.''

De verhoudingen zijn duidelijk: Storm moet de buitenwacht overtuigen dat een Amerikaan aan het hoofd van Aegon niets om je over te verwonderen is, en Shepard poogt zichzelf neer te zetten als de man die - in de beste Amerikaanse traditie van overdrijving - ,,very excited'' is een van oorsprong Nederlands bedrijf te mogen leiden.

Shepard, volgens Storm openhartig, vrolijk, benaderbaar en een echte verkoper, is ,,voornemens een aanzienlijk deel van mijn tijd in Europa door te brengen''. Dat is een ommekeer voor Shepard, die in Baltimore woont en de laatste jaren slechts per satellietverbinding de presentaties van kwartaalcijfers bijwoonde. Hij is sinds 1992 lid van de raad van bestuur van Aegon en voorzitter van Aegon USA. De verzekeraar haalde vorig jaar bijna zestig procent van zijn omzet uit de VS.

Zijn gebrekkige kennis van de Nederlandse taal is nooit een probleem geweest, zo zegt hij zelf. ,,Vorige week waren we met de voorzitters van de internationale vestigingen in Florida bijeen. Het merendeel van die mensen spreekt geen Nederlands.''

De nieuwe bestuursvoorzitter van Aegon, naast ASML het enige AEX-fonds met een buitenlander aan het hoofd, doet nuchter over zijn promotie. ,,Ik ben al meer dan tien jaar een top guy bij Aegon. Er verandert maar weinig aan mijn situatie.''

Voor Storm verandert er des te meer. ,,Het is zwaar afscheid te moeten nemen. Ik krijg er een raar gevoel bij'', verzucht Storm, die al sinds 1993 aan het hoofd van het verzekeringsconcern staat. Maar de marathonrenner, die het suffige imago van de verzekeraar door zijn goedlachsheid ten goede wist bij te stellen, zag in dat het voor hem van belang was in het jaar dat hij zestig wordt te stoppen. Dat heeft alles te maken met de leeftijd van zijn opvolger. ,,Als ik volgend jaar met pensioen ga, kan hij ook nog een mooie tijd aan de bak.'' Een ander argument voor Storms besluit met pensioen te gaan: ,,Mijn echtgenote en kinderen zijn nu helemaal gelukkig.''

Maar al te lang wil Storm niet spreken over zijn aanstaande vertrek. ,,Ik heb er maanden niet over na willen denken. Ik verdrong het. Hou daarom nu maar even op, ik ben er nog acht maanden hoor''. Maanden die gevuld zullen zijn met een constant veranderende wereld, zo verwacht hij. Al maakt hij duidelijk iedereen stellige uitspraken over de toekomst doet, te wantrouwen.''

Het concern presenteerde gisteren de cijfers over het derde kwartaal, en Storm bleef bij de eerder geuite verwachting van de winstgroei tussen 12 en 17 procent voor dit jaar. Andere financiële concerns die ook flinke percentages van de omzet uit de VS halen, zoals ING en ABN Amro, hebben wél winstwaarschuwingen afgegeven. Maar hun situatie was anders dan die van Aegon. ,,ABN Amro is een bank, dat is gewoon heel wat anders dan wat wij doen. En ING zat opeens met de activiteiten van Reliastar, die in herverzekeringen bleken te zitten.''

De bestuursvoorzitter heeft zijn werknemers opgedragen verschillende scenario's voor de nabije toekomst te bestuderen. Een uitbreiding van de aanvallen op Afghanistan, biologische oorlogsvoering, misschien zelfs een aanslag op het financiële hart van Londen. ,,De wereldeconomie hapert en effectenbeurzen zijn in mineur. Maar wat er ook gebeurt, het is niet te zeggen wat mensen zullen doen. Waar ik echter wel op reken, is dat consumenten in een grimmiger klimaat naar vastigheid blijven zoeken. Ze zullen nog meer vragen naar producten zoals pensioenen en levensverzekeringen. Wat nu gebeurt, is dus niet alleen maar slecht voor ons.''

Als Storm lachend wegloopt, vertelt hij over zijn eerste baas, in 1951. ,,Die wilde dat ik zijn tas droeg. Nou, mooi niet dus.''

    • Freek Staps