Hofleveranciers van wiet staan te trappelen

Het kabinet erkent cannabis als medicijn voor chronisch zieken. Nu is het ministerie van Volksgezondheid op zoek naar een goede teler.

,,We zijn platgebeld'', zegt de woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Vorige week schreef het landbouwvakblad Oogst dat het Bureau voor Medicinale Cannabis telers zal contracteren voor de productie van marihuana en dat bericht bleek te werken als een advertentie.

Twintig telers bleken bereid het ministerie te hulp te schieten bij de verwezenlijking van het kabinetsbesluit om medicijnen met cannabis als grondstof te verstrekken aan patiënten die lijden aan ziekten als multiple sclerose, kanker of aids.Voor de eerste ronde zijn de hasjtelers in spe te laat, zegt de woordvoerder van Volksgezondheid. ,,We zijn al in een afrondende fase wat betreft het kiezen van een teler'' Maar hij verwacht wel dat de productie van cannabis omhoog moet als het gebruik van medicinale wiet gelegaliseerd wordt. ,,Dus in het vervolgtraject kunnen de telers wellicht meedoen.''

Hij snapt niet waarom er zoveel animo is. ,,Wetenschappers en medici stellen hoge kwaliteitseisen aan het product. Dat betekent dat de planten binnen en onder gestandaardiseerde omstandigheden groeien en dat het bedrijf regelmatig wordt gecontroleerd. Misschien willen de telers een nieuwe markt aanboren of ligt de markt in de coffeeshops een beetje op zijn gat.''

Kweker Teun, die liever niet zijn achternaam noemt omdat er ,,veel geheimpjes zijn in deze wereld'', zegt dat de markt absolúút niet op zijn gat ligt. ,,Op dit moment gaat er 55 miljard gulden per jaar zwart om in deze business. Een jongen die nooit heeft doorgeleerd, woont tegenwoordig naast de baas van een groot bedrijf. Het verschil is dat die baas in loondienst werkt en die jongen zijn zolder vol heeft staan.''

Teun zou wel geïnteresseerd zijn in het telen van cannabis voor medische doeleinden. ,,Dan kan ik mijn geld tenminste wit verdienen.'' Ondanks zijn enthousiasme ziet hij het nog niet gebeuren. ,,Eerst moet het helemaal gelegaliseerd worden en zover is de Nederlandse regering nog lang niet. Nu gaat het nog illegaal door de achterdeur naar binnen en komt het er legaal in zakjes via de voordeur weer uit. laat ze daar maar eens mee beginnen.''

Tot zolang schrijft huisarts of apotheek `illegaal' cannabis voor aan patiënten die daar baat bij kunnen hebben. Ger de Zwaan, voorzitter van de Stichting patiëntenbelangen medicinale cannabis, gebruikt voor een chronische aandoening al sinds 1994 cannabis. Zijn stichting teelt cannabis voor leden. ,,Het is natuurlijk tegen de wet wat wij doen'', zegt De Zwaan, ,,maar wij doen het heel goed. Het helpt. Ik kan erover meepraten, want als ik het niet had gebruikt, was ik er nu niet meer geweest.''

De Zwaan is sceptisch over het besluit van het kabinet cannabis op doktersrecept te verstrekken. ,,De overheid bekijkt marihuana als medicijn, maar dat kan niet. Je moet het vergelijken met wijn: als je het langer drinkt, neem je geen genoegen met het minste of geringste.''