Factuur

De factuur kan de deur uit, de klus is geklaard. Gisteren maakte Hans Wijers bekend dat de 4.800 gedwongen ontslagen bij KPN terecht zijn. Sterker, het telecombedrijf zal volgens de voormalige minister van Economische Zaken nog tot 2004 op de `intensive care' liggen.

Wijers verrichtte het onderzoek, waarvoor hij precies een week de tijd kreeg, in opdracht van de vakbonden. Die stelde deze `onafhankelijke adviseur' aan om te controleren of de reorganisatie noodzakelijk is.

De vakbonden zijn niet voor een dubbeltje op de eerste rang gaan zitten. Wijers, partner bij de gerenommeerde Boston Consulting Group (BCG), komt volgens Quote Professionals, een gids waarin de belangrijkste adviseurs van Nederland staan, pas opdraven als hij 7.000 gulden per dag kan declareren. De rekening die bij de vakbonden op de mat valt bedraagt minimaal 35.000 gulden, maar dan moet Wijers het weekend wel aan zijn gezin hebben besteed. Anders komt er direct 14.000 gulden bij.

De gepeperde rekening is niet het enige dat bij de vakbonden een bijsmaak veroorzaakt. BCG werkt voor de top van ondernemend Nederland, en dus ook voor KPN, zoals het telecombedrijf zelf zegt. Van dat laatste waren de vakbonden onkundig, zo bekende een woordvoerster van AbvaKabo.

Zou Wijers dat zelf ook niet geweten hebben? Kan zijn, Wijers heeft nog iets anders aan het hoofd. Namelijk iets in de huis- of tuin-sfeer. Als bestuurslid van het Oranjefonds moet hij het cadeau uitzoeken voor Kroonprins Willem-Alexander en Máxima.

    • Mark Houben