ETA wilde aanslag toren

De Baskische afscheidingsbeweging ETA was twee jaar geleden van plan de Picassotoren in Madrid, een van de hoogste gebouwen in het hart van de Spaanse hoofdstad, op te blazen. De terreurgroep – de afgelopen decennia verantwoordelijk voor honderden doden bij aanslagen – wilde het gebouw van architect Minoru Yamasaki, dezelfde als de ontwerper van de Twin Towers van het World Trade Center in New York, in 1999 vlak voor kerstmis opblazen met bijna twee ton aan explosieven.

De Spaanse politie wist de explosieven, verdeeld over twee autobusjes, echter te onderscheppen, waardoor de aanslag mislukte. Het had de eerste ETA-aanslag moeten worden na een langdurig bestand. De Spaanse justitie heeft dit ontdekt tijdens het verhoor van twee ETA-verdachten.

Twee jaar geleden, na de arrestatie van de chauffeurs van de busjes bleef het voor de politie een raadsel wat het doelwit van de aanslag was. De chauffeurs hadden slechts de opdracht de busjes ergens af te leveren en wisten zelf niet waarvoor de explosieven bedoeld waren. Premier Aznar herhaalde gisteren dat hij geen enkele consessie zal doen aan de ETA.