Eendaagse staking bij kinderopvang

Werknemers van kinderdagverblijven gaan volgende week donderdag staken voor een beter salaris. Vakbond AbvaKabo verwacht dat die dag een kwart van de kinderen niet kan worden opgevangen.

Volgens de bond is de actiebereidheid onder de groepsleidsters en ander personeel in de kinderopvang groot. In zeker 750 kinderdagverblijven zullen vier à vijfduizend werknemers staken. Zij gaan naar een manifestatie in Utrecht. Volgens AbvaKabobestuurder J.Dieten zullen zo'n 25.000 kinderen donderdag niet naar het kinderdagverblijf kunnen.

Werkgeversorganisatie VOG vindt de staking een veel te zwaar middel. Aanvankelijk dreigde de VOG naar de rechter te stappen als tot een staking wordt opgeroepen. Maar inmiddels heeft deze organisatie besloten de staking van donderdag niet tegen te gaan, maar voor eventuele volgende stakingen dreigt de VOG wel met een gang naar de rechter.

De werknemers eisen een loonsverhoging van 7 procent in een CAO die loopt van 1 oktober van dit jaar tot 31 december 2002. Volgens de AbvaKabo bieden de werkgevers 4 procent structureel en in 2002 een eenmalige eindejaarsuitkering van 1,5 procent. De vakbond wil dezelfde loonsstijging die in de CAO Welzijn is afgesproken. De kinderopvang viel tot twee jaar geleden onder deze CAO.

Volgens onderhandelaar H. Strating van de VOG is het verschil nog minimaal. Het enige geschilpunt is volgens hem nog of een eindejaarsuitkering in 2002 van 1,5 procent structureel of eenmalig moet zijn. ,,Wij willen dit incidenteel geven en er volgend jaar nog eens met de bonden over praten. Dan weten we ook beter hoe het met de economie staat.'' Hij vindt dat de bonden te weinig oog hebben voor de gevolgen van de verslechterende economie. Daardoor zouden werkgevers volgend jaar wel eens minder geneigd kunnen zijn om aan de kinderopvang van hun werknemers mee te betalen. Kinderopvang moet daarom niet te duur worden, aldus Strating.