Drie jaar geëist tegen oplichters Defensie

Het openbaar ministerie heeft gisteren drie jaar celstraf geëist tegen `asbestdeskundige' J.B. voor oplichting van het ministerie van Defensie in 1999. Een andere verdachte, C.K., hoorde een celstraf van vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk tegen zich eisen.

De twee worden ervan verdacht Defensie in 1999 voor miljoenen te hebben opgelicht. Zij beweerden dat er hoge concentraties blauw asbest aanwezig waren in de Nederlandse legerplaats bij Prizren in Kosovo. Defensie nam het kamp voor miljoenen guldens onder handen. Er werd onder meer een speciale waslaag op de grond aangebracht om de verspreiding van het zeer gevaarlijke asbest tegen te gaan. Later bleek dat er helemaal geen asbest aanwezig was.

Directeur B. van het Rotterdamse milieubureau Envico werd tijdens de zitting afgeschilderd als ,,de kwade genius'' achter de oplichting. Zo zou hij niet alle monsters hebben onderzocht en resultaten hebben verzonnen. Bovendien zou hij opzettelijk asbest aan sommige monsters hebben toegevoegd. B. was niet aanwezig tijdens de zitting, volgens het OM is de man spoorloos. Envico werkte in opdracht van het adviesbureau CKMS. De directeur van dit bedrijf, verdachte C.K., verklaarde donderdag voor de rechtbank dat ook hij is ,,belazerd'' door B. ,,Ik had in 1999 niet de juiste expertise in huis om dit onderzoek te kunnen leiden. Ik vertrouwde op Envico.'' Uitspraak 22 november.