Disney verwacht minder winst

Amusementsconcern Walt Disney verwacht het komende kwartaal een halvering van het bedrijfsresulaat. Oorzaak is de verminderde belangstelling voor de themaparken en de sterke teruggang van advertentiespotjes op enkele televisiestations van Walt Disney, waaronder ABC, sinds de terroristische aanslagen van 11 september.

Disney verwacht dat het bedrijfsresultaat voor het huidige kwartaal 600 miljoen dollar (1,5 miljard gulden) lager uitkomt. Een kwartaal eerder boekte de onderneming nog een operationeel inkomen van 1,3 miljard dollar. Volgend jaar verwacht Disney een verbetering van de cijfers.

Disney gaf de winstwaarschuwing tijdens de presentatie van de vierde kwartaalcijfers. De Amerikaanse onderneming zag het nettoresultaat met 82 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder. Ook de omzet daalde met 5 procent tot 5,8 miljard dollar. Bestuursvoorzitter M. Eisner zei dat het amusementsbedrijf in de huidige slappe economische tijd een balans wil zoeken in kostenreductie en investeringen voor de toekomst. Disney heeft naast themaparken en televisiestations ook filmstudio's en winkels voor de verkoop van Disney-producten.

Disney wil vooral ingrijpen bij televisiestation ABC. Gemeten in marktaandeel is de zender gezakt naar de vierde plaats. Dit is gebeurd doordat enkele nieuwe programma's niet zijn aangeslagen en het populaire ,,Who wants to be a millionaire'' is gestopt.

Verder bespaart het bedrijf kosten bij de themaparken. Het aantal bezoekers voor Disney World in Florida daalde met 25 procent. Disney sluit enkele restaurants op de themaparken, stelt een vacaturestop in en stelt vernieuwingen van de inrichting van de parken uit.

Ook de filmstudio's zagen de inkomsten dalen, ondanks de succesvolle lancering van de film Monster. De studio's behaalden een negatief bedrijfsresultaat ondermeer door het uitstellen van de premiére van Big Trouble. Reden daarvoor zijn de terroristische aanslagen in september.