De grote `smekkies in alle smaken' test

Hoe oorsmeer smaakt? Geen idee. Maar een snoepje dat smaakt als kots, snot of champignons, is ook wel gruwelijk vies. Abel Jansma (8), Luna Vollebrecht (9) en Naomi Roem (8) zijn benieuwd of die smaken bij de `smekkies in alle smaken' zitten, want het is hun opdracht om ze te gaan testen. `Smekkies in alle smaken' zijn de toversnoepjes die voorkomen in de boeken over Harry Potter, met de smerigste smaken. Omdat het eerste boek, Harry Potter en de Steen der Wijzen verfilmd is (première op 22 november), heeft een grote snoepfabriek geprobeerd echt smekkies te maken. In sommige winkels liggen ze al. Abel, Luna en Naomi gaan ze nu testen voor de Kinderpagina.

Alle boeken van Harry Potter kennen ze uit hun hoofd. Luna had ze al uit toen ze nog acht was en Naomi is voor de zevende keer bezig in deel vier. Ze weten dus waar ze op moeten letten.

Om zich beter te concentreren dragen ze een Harry Potter hoed en voor hen ligt een bordje met smekkies in allerlei kleuren. Allerlei kleuren? Was het niet zo dat de echte Harry Potter smekkies allemaal dezelfde kleur hadden? `Dat geeft niet' zegt Luna, `want ik denk dat het ene blauwe smekkie heel anders smaakt dan het andere blauwe smekkie.'

Van tevoren vertelt Abel dat hij graag mierikswortel wil proeven omdat hij niet weet hoe dat smaakt. Naomi hoopt op een snoepje dat smaakt als soep `lijkt me wel gek' en Luna verheugt zich op spekkies. Maar aan de buitenkant van de smekkies is niet te zien hoe de binnenkant proeft, dus is het oppassen geblazen. Gelukkig zijn de kinderen voorbereid: naast de bordjes staan spuugbakjes voor als het snoepje écht te vies is.

Dan begint de test. De groene smekkies lijken volgens Luna en Abel op `meloen met ontzettend veel suiker'. De groene van Naomi is net een perzik `maar dan een hele zoete die een beetje stinkt'. Abel pakt een gele, die eerst naar spruitjes smaakt en dan naar citroen, heel vreemd. Er is ook een rood, gevaarlijk uitziend smekkie, dat een uitroepteken heeft. De testgroep zet zich schrap en ja hoor, kots! Ze weten het zeker. Als die een cijfer zou krijgen dan was het een nul min.

Naarmate de test vordert wordt er tomaat geproefd, mandarijn, aardbei, verrotte wortel, sinaasappel, mierikswortel (Abel juicht) en de meest vieze is die van Luna: `Plas maar dan met kaas erbij'. Brrrrrrrrr.

Toch luidt de eensgezinde conclusie dat het niet uitmaakt of de snoepjes lekker zijn of niet. `Je steekt iets blauws in je mond en het is spannend om te proeven wat er dan gebeurt', aldus Naomi, `sommige zijn wel vies, maar ook weer een beetje lekker. Daarom wil je er steeds meer van eten.'

Maar stel nu dat de proefkonijnen een heel vies smekkie konden uitzoeken, aan wie zouden ze dat dan geven? Naomi: `Ik geef het aan mijn vader, het lijkt me leuk om te zien hoe hij dan een raar gezicht trekt en boos wordt'. Om precies dezelfde reden zou Abel zo'n vreselijk smekkie aan zijn kleine zusje geven. Luna's vieze smekkie is voor Rijk de Gooijer. `Ik was een keer door een restaurant aan het rennen en toen stak hij opeens zijn been uit. Toen viel ik en ik was nog maar vier.'

Smekkies in Alle Smaken zijn in verschillende winkels al te koop.

    • Jowi Schmitz