Borst: geen doden door beddentekort

,,Artsen zijn niet correct bezig als ze niet aan de Inspectie melden dat er mensen voortijdig sterven door gebrek aan acute intensieve zorg, maar dit wel roepen als er toevallig een journalist langskomt. Een kwalijke houding die alleen maar tot veel onnodige onrust leidt.'' Dit zei minister Borst (Volksgezondheid) gisteren in een debat met de Tweede Kamer over de intensive care (IC) in ziekenhuizen.

Drie medisch specialisten verklaarden eerder deze week op de televisie dat door een tekort aan bedden op de IC zeker honderden, misschien zelfs duizenden onnodige doden vallen. Volgens Borst is dit stemmingmakerij. ,,Als deze artsen daar weet van hebben, hadden ze dit moeten melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daar is het laatste jaar echter niet één melding binnengekomen van een sterfgeval door gebrek aan acute intensieve zorg'', zei ze.

De minister erkende dat een aantal regio's mogelijk te weinig IC-bedden heeft, voornamelijk door personeelstekorten. Voor uitbreiding zijn ze zelf verantwoordelijk en hebben ze geen toestemming nodig, aldus Borst, en er is ook genoeg geld voor.

De minister kondigde de oprichting van een stuurgroep aan die vaart moet zetten achter de verbetering van de IC-zorg. Die moet er onder meer voor zorgen dat regio's hun lege IC-bedden beter registreren, zoals met de Kamer is afgesproken. Ook moet er een einde worden gemaakt aan de praktijk dat op IC-afdelingen patiënten liggen die daar niet thuishoren.