Boekenweek 2002: druk uw eigen dichtbundel

Het is een ambitieus experiment in e-publishing (drukken via internet), maar Henk Kraima, directeur van de Stichting CPNB, houdt het op `een gebaar aan de lezer'. Ter gelegenheid van de aan de liefde gewijde Boekenweek (13-23 maart 2002) kan iedere Nederlander zijn of haar favoriete liefdesgedichten in boekvorm laten gieten. Via www.komliefste.com kunnen vanaf 4 februari tien gedichten gekozen worden uit een groslijst van vijfhonderd, waarna voor 7,5 euro een bundel besteld wordt die twee weken later bij de boekhandel kan worden opgehaald. ,,Elk boekje zal uniek zijn'', zegt Kraima, die niet bang is voor een stormloop of distributieproblemen (,,daar hebben we het Centraal Boekhuis voor''). Het initiatief is eenmalig. De eenzijdig bedrukte bundels zullen zo'n 60 bladzijden tellen.

Tijdens de 67ste Boekenweek, die het Middel-Nederlandse motto `Hebban olla vogala nestas' heeft, krijgen bibliotheekleden bij het lenen van een boek een bundel van 25 door beroemde liefdesromans geïnspireerde tekeningen van Peter van Straaten. Met een titellijst kan de lezer uitvinden welke tekening bij welk verhaal hoort. Met deze `Boekenweektest' wordt gevierd dat de overkoepelende bibliotheekorganisatie, de NBLC, per 1 september is toegetreden tot de CPNB, die voorheen uit boekverkopers en uitgevers bestond. Vanmorgen werden ook de titels bekend van het boekenweekgeschenk van Anna Enquist (De ijsdragers) en het boekenweekessay van Marek van der Jagt (Monogaam).

    • Pieter Steinz