`Alliantie begonnen aan grote aanval'

De Noordelijke Alliantie in Afghanistan is vanochtend begonnen aan een grote aanval die moet leiden tot de inname van de strategisch belangrijke stad Mazar-i-Sharif in het noorden van het land.

Dat heeft een woordvoerder van de alliantie verklaard tegenover verschillende persbureaus.

Gisteren had de Noordelijke Alliantie de Talibaan een ultimatum gesteld om vrijwillig de stad te verlaten. Dat ultimatum liep vanochtend vroeg af. ,,We hebben de hele nacht gewacht op het moment dat de Talibaan zich zouden terugtrekken uit Mazar-i-Sharif'', zei woordvoerder Ashraf Nadeem vanochtend via de satelliettelefoon tegen het Britse persbureau Reuters. ,,Onze troepen trekken nu op in de richting van de stad.''

De Noordelijke Alliantie, een bonte verzameling van regionale groeperingen uit het noorden en midden van het land, hield rekening met grote aantallen Talibaan-strijders die zouden deserteren op het moment dat de aanval werd ingezet. Vanochtend was daar volgens de oppositie nog geen sprake van. Ook zou er zou nog geen doorbraak zijn geforceerd in de stellingen van de Talibaan langs de frontlijn buiten de stad.

De stellingen zijn de afgelopen dagen zwaar gebombardeerd door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Volgens Nadeem bieden de Talibaan-milities nog steeds weerstand. ,,Er wordt zwaar gevochten rondom de stad'', aldus de woordvoerder van de alliantie.

Een deel van troepen van de Noordelijke Alliantie staan volgens Nadeem op zo'n zes kilometer van het vliegveld van Mazar-i-Sharif. Andere eenheden van de Noordelijke Alliantie, onder leiding van de Oezbeekse krijgsheer Abdul Rashid Dostum, benaderen de stad vanuit het zuiden.

Mazar-i-Sharif, dat in 1998 door de Talibaan werd veroverd op troepen van generaal Dostum nadat één van diens commandanten was overgelopen naar de Talibaan, ligt op de strategische belangrijke weg tussen naar de Afghaanse hoofdstad Kabul en de grens met Oezbekistan, ten noorden van Afghanistan. Vandaaruit zou de Noordelijke Alliantie troepen en materieel kunnen aanvoeren als zij Mazar-i-Sharif weet in te nemen.

Een woordvoerder van de Talibaan zei vanochtend dat de milieties een aantal overwinningen hadden behaald, en dat extra militairen zijn gestuurd om de stad te verdedigen tegen de opmars van de oppositie.